Napokon terapija koja ne uključuje odlazak u bolnicu 😃

Najnovija antiviralna pilula, koja se nalazi u kasnom stadijumu kliničkog testiranja, uspela je da prepolovi šanse svih pacijenata koji imaju COVID-19 da zadobiju težak oblik oboljenja - kako je objavila farmaceutska kuća Merck u petak.

Lek, nazvan molnupiravir, razvila je kompanija Merck and Ridgeback Biotherapeutics i najverovatnije će biti prvi oralni lek posebno odobren za tretman COVID-19. Ipak, podaci sa kliničkih testiranja još uvek nisu provereni, tako da bezbednost i efikasnog leka tek treba da bude potvrđena.

Lek funkcioniše na taj način tako što preko tablete uvodi mutacije u genetski materijal koronavirusa, tj. u RNA, pri pokušaju virusa da se množi. Detaljniji izveštaj je objavljen u žurnalu Nature Structural & Molecular Biology. U suštini, onog trena kada se aktivira u telu, lek oponaša RNA i ugrađuje se u RNA sekvencu virusa drastično remeteći njegove sposobnosti. Ovakav antiviralni mehanizam je podosta neobičan, stoga će biti potrebno detaljno analiziranje podataka sa kliničkih studija.

Kako je navode u izjavi zvaničnici kompanije:

Dok virus nastavlja da cirkuliše naširoko, i dok je lečenje ograničeno na hospitalizaciju, antiviralne terapije mogu da budu prenešene u kuće i na taj način olakšaju posao preopterećenim bolnicama.

Klinička testiranja su uključivala 775 odraslih, kojima je dijagnostikovan srednje opasno i blago oboljenje od COVID-19. Pride svaki od pacijenata je imao bar jedno dodatno oboljenje koje negativno utiče na zarazu koronavirusom. U roku od 5 dana nakon razvitka simptoma, učesnici su dobili petodnevni tretman (2 pilule dnevno) leka ili placebo.

Dvadeset i devet dana nakon početka tretmana, 53 pacijenta, odnosno 14,1% u placebo grupi su hospitalizovani ili umrli usled posledica oboljenja, Od onih koji su dobili lek, samo 7,3% je hospitalizovano i to bez i jedne smrti.

U izjavi nije bilo pomena o bilo kakvim nuspojavama. Međutim navedeno je da je oko 35% onih koji su primili novi lek i 40% onih koji su uzeli placebo imalo neku "otežavajuću pojavu", dok 1,3% učesnika prestalo da uzima pilulu upravo zbog ovih problema. Ne zna se da li su posledice nastale usled uzimanja leka ili od bolesti.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#SAD

#antiviralno

#corona

#covid 19

#korona

#koronavirus

#lek

#medicina

#pilula

#testiranja