Počinila je zločine u periodu od 2013 - 2017. godine

Šveđani su uhapsili ženu koja je radila za ISIS i koja se tereti za ratne zločine u Siriji, između ostalog i to da je slala svog maloletnog sina da ratuje.

Žena je uhapšena prošlog decembra na aerodromu u Stokholmu kada se vraćala iz Sirije. Veruje se i da je udala na silu svoje maloletne ćerke za džihadiste u Siriji.

- Ovo je prvi put, da ja znam, da se radi o slučaju dece ratnika. Ovo je vrlo neubičan slučaj - rekla je državni tužilac.

Prošlog proleća je Švedska televizija SVT izbacila fotografije dece optužene kako poziraju sa raketama, puškama i ISIS teroristima ali sada nisu objavljene.

Foto: AP

Ženi su nakon dolaska u Švedsku oduzeta deca. Njena 2 sina od 14 i 18 godina su prema sumnjama poginuli u Siriji u borbi.

Žena je kategorički negirala sve optužbe.

Prošlog meseca su još dve žene uhapšene u Švedskoj zbog sličnih zločina, jedna je optužena i za genocid i zločine protiv čovečnosti.

U martu je uhapšena žena i osuđena na 3 godine zatvora jer je odvela svog dvogodišnjeg u ISIS teritoriju 2014. godine, rekavši da sa mužem ide na odmor u Tursku.

Autor: redportal.rs

#ISIS

#Sirija

#deca ratnici

#ratni zločin

#švedska