Među izumrlima je 11 vrsta ptica 🦅🦜

Američka savezna agencija za zaštitu faune (FWS) je odlučila da 23 životinjske vrste proglasi izumrlima, uključujući belokljunog detlića koji zvanično nije viđen od 1944. godine.

- FWS je utvrdio da su te vrste izumrle - objavljeno je u saopštenju.

Pokrenut je proces da se povuku s liste ugroženih vrsta.

Vladini stručnjaci su na mnoge načine pokušali da pronađu te 23 vrste ptica, riba i drugih životinja. Upozorili su da klimatske promene i nestanak staništa, uz druge pritiske, mogu dovesti do toga da takva izumiranja budu sve češća.

- S klimatskim promenama i nestankom prirodnih područja sve je veći broj vrsta na ivici opstanka. Sad je vreme za proaktivne, kolaborativne i inovativne načine da spasimo divljinu Amerike - rekla je Deb Haland, američka ministarka zadužena za upravljanje federalnim prirodnim resursima i teritorijama.

Odlazak svake od 23 vrste trajan je gubitak za američku prirodnu baštinu, kazala je Bridžet Fahej iz FWS-a za New York Times.

Foto: Pixabay.com/Free use

- To je otrežnjujući podsetnik da je izumiranje posledica promena u životnoj sredini koje uzrokuje čovek - dodala je, kako piše portal 021.rs.

Među izumrlima je 11 ptica, osam slatkovodnih školjki, dve vrste riba, šišmiš i jedna biljka, objavila je agencija.

Belokljuni detlić je nekada bio najveći detlić u Americi, ali krčenjem starih šuma na jugu SAD-a uništeno je njegovo stanište. Poslednji put je viđen 1944. na severoistoku Luizijane.

Autor: 021.rs / redportal.rs

#izumrle

#vrsta

#životinje