Sakašvili se na Fejsbuku pohvalio povratkom, policija ga uhapsila posle nekoliko sati

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili za kojim su gruzijske vlasti raspisale poternicu i koji je ranije danas izjavio da se posle osam godina vratio u svoju zemlju, uhapšen je u gradu Batumiju, saopštio je gruzijski premijer Irakli Garibašvili.

- Želim da obavestim naše građane da je bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili za kojim je raspisana poternica priveden - saopštio je Garibašvili, prenosi TASS.

Sakašvili je ranije danas na svojoj Fejsbuk stranici napisao da se vratio u Gruziju nakon 8 godina i podsetio da mu u njegovoj zemlji preti hapšenje.

Bivši predsednik je u ponedeljak rekao da je kupio avionsku kartu za Tbilisi kako bi prisustvovao lokalnim izborima, a kasnije su fotografije njegovih rezervisanih karata bile objavljene na internetu.

On je takođe objavio video snimak na kojem tvrdi da se nalazi u Batumiju.

Gruzijske vlasti su više puta saopštavale da će ga odmah uhapsiti po njegovom dolasku u zemlju.

Maihail Sakašvili je bio predsednik Gruzije od januara 2004. godine do novembra 2013. godine, kada je napustio zemlju nekoliko dana pre isteka svog mandata.

Odmah nakon toga, 4 krivična postupka su pokrenuta protiv njega, od kojih je do sada osuđen za 2, a on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

U januaru 2018. godine, Gradski sud u Tbilisiju osudio je Sakašvilija u odsustvu na 3 godine zatvora u slučaju ubistva Sandra Girgvlijanija, sluzbenika Gruzijske ujedinjene banke, navodi TAS S.

U junu 2018. godine, isti sud ga je osudio na 6 godina zatvora u slučaju napada na poslanika Valerija Gelašvilija 2005. godine, dodaje ruska agencija.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#gruzijski predsednik

#mihail sakašvili

#predsednik gruzije

#sakašvili