Rastu inflacije u septembru je najviše doprinelo poskupljenje energije i prehrambenih proizvoda

Inflacija u Nemačkoj je porasla u septembru 4,1% na godišnjem nivou, objavio je Federalni zavod za statistiku Destatis, što je njen najviši nivo u poslednjih skoro 28 godina.

Veća stopa inflacije od septembarske je poslednji put zabeležena u decembru 1993. godine, kada je iznosila 4,3%. Rast potrošačkih cena u najvećoj evropskoj ekonomiji iznosio je u avgustu 3,9%.

Kako prenosi radio Dojče vele, rast cena energije i uska grla u snabdevanju udruženim snagama već duže vreme guraju potrošačke cene naviše, ali je na uspon inflacije uticaj imalo i januarsko ukidanje mere o privremenom smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV), koja je uvedena prošle godine zbog pandemije. Rastu inflacije u septembru je najviše doprinelo poskupljenje energije i prehrambenih proizvoda, pokazali su preliminarni podaci Destatisa.

Ekonomisti predviđaju da će potrošačke cene u Nemačkoj nastaviti da rastu u narednim mesecima, pri čemu neki od njih procenjuju da bi stope mogle da dostignu čak i pet procenata. Bundesbanka je ove nedelje saopštila da će se nemačka inflacija verovatno zadržati iznad 2% do sredine 2022. godine, premašujući ciljanu stopu Evropske centralne banke (ECB).

Ipak, to ne znači automatski da će najveća evropska ekonomija upasti u vrtlog inflatorne spirale, budući da analitičari aktuelni porast inflacije vide kao privremeni fenomen, usled rasta potražnje za robom kako se globalna ekonomska aktivnost polako vraća u normalu nakon pandemije COVID-19.

Šefica ECB Kristin Lagard takođe je ocenila da je trenutni trend rasta inflacije iznad cilja banke od 2,0%, posledica privremenih faktora i upozorila da se ne "reaguje preterano" na visoku inflaciju čiji je uzrok manjak ponude na tržištu, podseća Dojče vele.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#inflacija

#potrošačke cene