Britanac koji živi u Luksemburgu pronašao zlata vrednu knjigu koju je deci kupio pre 20 godina

Neimenovani britanski državljanin, koji je već neko vreme u penziji, a živi u Luksemburgu, pre nekoliko meseci je rešio da pregleda svoj tavan posle jedne emisije o spisateljici Dž. K. Rouling. Ispostaviće se da će ga ova odluka spasti mnogih muka koje bi penzioneri mogli da imaju, jer je pronašao nešto što se smatra svetim gralom među kolekcionarima.

Radilo se, naime, o primerku prvog izdanja prve knjige o Hariju Poteru, Hari Poter i kamen mudrosti, koja je izdata u svega 500 primeraka sada već davne 1997. godine.

Foto: hansonsauctioneers.co.uk/nepoznato

Pre nekoliko meseci mi je palo na pamet da bih mogao da pročitam te knjige kada sam video Rolingovu na vestima, a znao sam da su neke od tih knjiga iz prvih izdanja prodate za velike cifre. Kada sam našao upravo ovu knjigu, nisam mogao da verujem, ali sam bio strpljiv dok nisam proverio sa Džimom Spenserom da li se upravo radi o tom najtraženijem izdanju - rekao je nalazač knjige.

Džim Spenser, koji se smatra za eksperta za sve što ima veze sa Harijem Poterom, odmah je potvrdio autentičnost knjige, iznenađen otkrićem ovog retkog izdanja.

Knjiga je u prvom tiražu štampana u 500 primeraka, od kojih je preko 300 otišlo u knjižare, zabavišta i škole, tako da je otprilike nekih 200 u opticaju kada su privatni vlasnici u pitanju. Ovaj primerak je bio izvanredno očuvan i zato sam se nadao visokoj ceni, koja je i postignuta - rekao je Spenser opisujući ceo događaj.

Primerak knjige je prodat prošle nedelje za cenu od 60.000 funti, odnosno oko 66.860 evra, u aukcijskoj trci koju je organizovala kuća Henson. U licitaciji su učestvovala 4 potencijalna kupca preko telefona i više njih preko interneta. Svakako se nadamo da će ovaj britanski penzioner sada, po drugi put, moći da obraduje decu zahvaljujući ovoj knjizi.

Autor: redportal.rs

#Hari Poter

#hari poter i kamen mudrosti

#knjiga