Erdogan takođe predlaže saradnju sa Rusijom za izgradnju još dve nuklearne elektrane, dok je Putin predložio razvoj platforme za lansiranje svemirskih raketa

Turska razmatra nekoliko zajedničkih akcija u oblasti odbrambene industrije sa Rusijom, uključujući i u oblasti borbenih aviona i podmornica.

Ovo je danas izjavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Erdogan takođe predlaže saradnju sa Rusijom za izgradnju još dve nuklearne elektrane, dok je Putin predložio razvoj platforme za lansiranje svemirskih raketa, javila je NTV.

- Imali smo priliku da detaljno razgovaramo o koracima koje treba preduzeti u proizvodnji avionskih motora, kao i o koracima koje treba preduzeti u vezi sa lovačkim avionima - rekao je Erdogan i dodao da bi druge mere mogle uključivati izgradnju brodova i podmornice.

Ruski Rosatom gradi nuklearnu elektranu u gradu Akuiu na jugu Turske, a Erdogan je predložio Rusiji saradnju u izgradnji još dve planirane nuklearne elektrane. Turski predsednik je takođe najavio planove za sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u okviru samita G20 sledećeg meseca u Rimu, kao i na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu, gde će razgovarati o 1,4 milijarde dolara koje je Turska platila za kupovinu F- 35 borbenih aviona iz Sjedinjenih Država koje SAD još nisu isporučile.

Zbog kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, američka prodaja borbenih aviona F-35 Turskoj, kao članici NATO-a, otkazana je i uvedene su sankcije turskoj odbrambenoj industriji.

pročitajte još

KOLAPS u Beogradu!

Autor: redportal.rs

#Turska

#rusija

#saradnja

#vojne vežbe