Makron je opisao sporazum kao deo dubljeg "strateškog partnerstva" između dve zemlje, koje imaju zajedničke interese na Mediteranu.

Grčka i Francuska potpisale su vojni sporazum vredan više milijardi evra, koji su ove zemlje pozdravile kao prvi korak ka boljoj vojnoj saradnji na kontinentu, preneo je Gardijan.

Dve nedelje nakon ponižavajućeg raskida ugovora o izgradnji podmornica za Australiju i neočekivanog vojnog dogovora između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država (AUCUS), Pariz je objavio da je postigao unosan sporazum sa Atinom.

- Evropljani se moraju probuditi iz svoje naivnosti - rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, opisujući sporazum kao deo dubljeg "strateškog partnerstva" između dve zemlje, koje imaju zajedničke interese na Mediteranu.

- Kada smo pod pritiskom, pokazivanje da imamo moć i sposobnost da se branimo doneće nam poštovanje - dodao je Makron.

Sporazum nije samo znak poverenja u francusku proizvodnju, već i hrabar prvi korak ka "strateškoj autonomiji Evrope". Prema sporazumu, za koji grčki mediji tvrde da je vredan 5 milijardi evra, Francuska će do 2025. godine isporučiti tri vrhunske fregate Belhara, uz mogućnost isporuke četvrte.

Tender za ratne brodove bio je veoma napet. Britanci su pokušali da "zaslade" posao nudeći dva ratna broda Kraljevske mornarice Grčkoj na korišćenje sve dok fregate ne budu završene. Ponude su dostavile i druge zemlje NATO -a. Iako je francuska ponuda bila najskuplja, nakon neuspeha sporazuma sa Australijom ponuda je promenjena i sada uključuje vojnu pomoć po potrebi.

- Ovo je istorijski dan za Grčku i Francusku. Delim sa predsednikom Makronom viziju razvoja neophodnih odbrambenih sposobnosti i sposobnosti Evrope da nezavisno odgovori na predstojeće izazove - rekao je Micotakis.  

- Naš sporazum otvara put autonomnoj i snažnoj Evropi, Evropi koja može braniti interese svojih budućih suseda, Mediterana, Bliskog istoka, Sahela - dodao je on.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Sporazum

#grčka

#vojna saradnja