Nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije u predlogu za ukidanje bezviznog režima

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson reagovala je na dokument objavljen jutros u EUObserveru u kojem se kaže da je bezvizni režim sa EU za zemlje istočne Evrope doveden u pitanje, javio je dopisnik MIA iz Brisela.

Odgovarajući na novinarsko pitanje danas popodne, Johanson je rekao da je Evropska komisija predložila instrument za obustavu bezviznog režima za zemlje koje ne ispunjavaju svoje obaveze readmisije, ali da to nije uticalo na zemlje Zapadnog Balkana.

- Imamo novi alat u viznom kodu prema kojem Komisija svake godine procjenjuje kako treće zemlje sarađuju za readmisiju, a ako to ne učine, ovim zemljama predlažemo sankcije za vizne olakšice, Komisija ga je prvi put predstavila leto i sada se obrađuje. Ali nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije u našem predlogu - rekla je Johanson.

EUObserver je jutros objavio da među državama članicama cirkuliše interni dokument koji omogućava povratak viznog režima za zemlje čiji građani ne poštuju svoje obaveze prema sporazumima o viznoj liberalizaciji.

To su uglavnom državljani Moldavije, Gruzije i Ukrajine, ali su se Francuska i Nemačka, između ostalih, žalile na sve veći broj neosnovanih zahteva za azil od strane stanovnika Srbije i Albanije.

Evropska komisija kaže da bi više detalja o ovom dokumentu trebalo zatražiti od Saveta EU u kojem zasedaju zemlje članice, ali da u Evropskoj komisiji nema takvog predloga.

Autor: redportal.rs

#EU

#Zapadni Balkan

#vizni režim