Ukoliko zaposleni ne budu imali niti jedan od tih dokumenata moraće da nose FFP2 maske

Nova uredba o korona merama koja od 1. oktobra stupa na snagu u Beču, vraća obavezu nošenja maski višeg nivoa zaštite FFP2.

U noćnim lokalima i na manifestacijama sa više od 500 ljudi primeniće se takozvano 2G pravilo, to jest pristup će imati samo za vakcinisane osobe ili izlečeni od Covid-19.

2G pravilo važiće nebitno od toga da li se manifestacija održava u zatvorenom ili otvorenom, a od te mere su izuzeta jedino deca mlađa od 12 godina koja će moći da uđu na manifestaciju uz antigenski ili PCR test.

Za osobe koje organizuju i realizuju velike manifestacije ili rade u noćnim lokalima važiće 2,5G pravilo, a to znači da moraju imati ili negativan PCR test, ili sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu da su preležali Covid-19.

Antigenski testovi više neće biti prihvatani. Ukoliko zaposleni ne budu imali niti jedan od tih dokumenata moraće da nose FFP2 maske. Na skupovima sa više od 25 osoba i manje od 500 primenjuje se isto to 2,5G pravilo kod prisutnih.

U bioskopima, pozorištima, kabareima sa manje od 500 mesta ostaje obaveza nošenja maski, pri čemu je dovoljna "obična" zaštitna maska koja pokriva usta i nos. Za skupove preko 500 osoba ukida se obaveza nošenja maski zbog primene 2G pravila.

Novo 2,5G pravilo, to jest obaveza sertifikata o vakcinaciji, potvrdi o preležanom Covid-19 ili negativan PCR test, primenjivaće se i u ugostiteljstvu, za druge uslužne delatnosti, posete u bolnicama ili domovima za negu na sve osobe starije od 12 godina.

U izuzetnim slučajevima u hotele biće prihvaćeni gosti sa antigenskim testom, ako nisu bili u mogućnosti da na vreme izrade PCR test, odnosno koji bi zbog testa ostali na ulici, stoji u uredbi. Što se prodavnica tiče, u Beču od 1. oktobra biće na snazi obaveza nošenja FFP2 maski.

U zdravstvenim ustanovama i ustanovama za negu, osoblje koje nije vakcinisano ili nije preležalo Covid-19, moraće da redovno ide na PCR testiranje, a treba imati u vidu da PCR test ima važenje od svega 48 sati. Nezavisno od statusa vakcinacije svi zaposleni će, međutim, morati jednom nedovoljno na PCR testiranje i nositi FFP2 maske.

Pružaoci uslužnih delatnosti i zaposleni u obrazovanju odraslih, kao i osoblje u gastronomiji moći će da pristupe radnom mestu samo ako poseduju jedan od 3G dokumenata. I za ovu kategoriju se ukida mogućnost antigenskog testa.

Ukoliko ne poseduju jedan od ova tri dokumenta moraju nositi FFP2 maske tokom rada. Beč ističe da je svojom uredbom, za razliku od savezne države, uspostavio jedinstvena pravila, koja ne zbunjuju građane.

Autor: redportal.rs

#2G pravilo

#Beč

#COVID-19