Duterte kao i uvek bez dlake na jeziku

Lideri zemalja u razvoju upozorili su na Generalnoj skupštini UN da gomilanje vakcina protiv COVID-19 u bogatim zemljama omogućuje razvoj novih varijanti koronavirusa, kao i da zaraza ponovo uzima maha.

Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a generalni sekretar UN je nejednaku distribuciju vakcina protiv COVID-19 nazvao "bestidnom".

- Bogate zemlje gomilaju vakcine, dok ih siromašne zemlje dobijaju na kašičicu - kazao je filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

- Sada već govore i o dodatnoj vakcinaciji, dok zemlje u razvoju dele doze po pola kako bi pregrmele situaciju. Ovo je šokantno i mora se nazvati pravim imenom, sebičnošću koja niti je opravdana niti moralna - poručio je Duterte.

Oko 35% ljudi u svetu koji su primili najmanje 1 dozu vakcine dolazi iz zemalja s visokim prihodima, a od toga je 28% iz Evrope i Severne Amerike. U međuvremenu, stopa vakcinisanosti u nekim zemljama, poput Haitija ili DR Konga, manja je od 1%.

Afrika je teško pogođena tzv. nacionalizmom vakcina, s oko 900 miliona Afrikanaca koji tek treba da prime vakcinu da bi taj kontinent dosegao vakcinisanost od 70%.

SAD su danas obećale dodatnih 500 miliona doza vakcina za druge zemlje, a Kina 2 milijarde doza vakcina za ostatak sveta do kraja godine.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#duterte

#filipina

#filipini

#filipinski predsednik

#predsednik filipina

#siromašne vakcinacija

#siromašne vakcine

#siromašni vakcine