Vozač ranjen, savetnik Serhij Šefir nije povređen

Pucano je iz vatrenog oružja u automobil u kojem je bio glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u sredu ujutru, pri čemu je vozač ranjen u onome što je visoki zvaničnik nazvao pokušajem ubistva.

Više od 10 metaka pogodilo je automobil u blizini sela Lesniki pored glavnog grada Kijeva, navodi se u saopštenju policije. U njemu se navodi da je pokrenut krivični postupak zbog sumnje u ubistvo s predumišljajem.

Viši poslanik rekao je da pomoćnik Serhij Šefir nije povređen. Šefir je jedan od zvaničnika najbližih predsedniku, koji vodi grupu savetnika. Zelenski, koji je na vlast došao uz obećanje da će se boriti protiv oligarha u zemlji i boriti se protiv korupcije, trenutno se nalazi u Sjedinjenim Državama na Generalnoj skupštini UN -a.

Savetnik Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da bi pokušaj ubistva mogao biti rezultat predsednikove borbe protiv oligarha.

- Ovaj otvoreni, namerni i izuzetno nasilan napad automatskim oružjem ne može se okvalifikovati drugačije nego kao pokušaj ubistva ključnog člana tima - rekao je Podoliak za Rojters.

- Mi, naravno, povezujemo ovaj napad sa agresivnom, pa čak i militantnom kampanjom protiv aktivne politike šefa države - rekao je Podoliak, prenosi Interfaks Ukrajina.

- Naglašavamo da će predsednikova politika usmerena na temeljnu transformaciju države ostati nepromenjena - rekao je on za Rojters, obećavajući oštrije mere protiv oligarha. Ukrajinski parlament ove nedelje trebalo bi da raspravlja o predsedničkom zakonu usmerenom na smanjenje uticaja oligarha.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#Vladimir Zelenski

#atentat

#savetnik