Okršaji između SAD i ove aplikacije se nastavljaju

Dramatični izbori u SAD i potencijalna promena vlasti možda odlože prethodne odluke SAD o TikToku. Predsednik Donald Tramp je do danas želeo da završi slučaj oko podele vlasništva sa kineskom kompanijom ByteDance. Taj nesrećeni slučaj bi mogao da nasledi Džo Bajden.

Prodaja akcija TikToka u SAD, koju je Tramp zatražio, svakako nije lako ispregovarati. Dogovor koji je na stolu je komplikovan, jer Oracle i Walmart žele da kupe 20% akcija TikToka. Dogovor takođe podrazumeva da se 4 strane slože, prodavci, kupci, Bela kuća i Peking. Ako bi samo jedan odbio, morao bi da se sastavi novi plan. Pritom, ByteDance neće lako posustati da proda. Kompanija je zamolila sud SAD da pogleda Trampov predlog.

TikTok, iako nije prioritet Trampu, trenutno ostaje kao budući problem za bilo kakvu administraciju SAD. Bajden ne bi bio preterano blag prema TikToku takođe, s obzirom da je naredio svojim saradnicima da tu aplikaciju izbrišu i izjavio da je problem oko TikToka vrlo zabrinjavajući.

Budući dogovori će možda biti jednostavniji bez Trampovih teških zahteva. Predsednik je jednom predložio da kupac TikToka treba da plati nadoknadu državi SAD. Doduše, problem bi bio za svakog predsednika da nametne prodaju kompanije zbog pretnje po nacionalnu bezbednost, pošto je to nova regulacija u SAD.

Slučaj TikToka je još specifičniji po tom pitanju, jer je previše zavisna od očinske firme iz Kine. Čak i kada bi mogli da se rastave čisto, aplikacija ne bi mogla da se osigura od spoljnih uticaja, TikTok je i instaliran na milionima telefona širom SAD.

Autor: Lauren Silva Laughlin / Redportal.rs

#Predsednik

#SAD

#TikTok

#bajden

#tramp