Pobegao od vojske i nije hteo nazad zbog rata u Jugoslaviji

Darko Dešić (64) je još 1992. pobegao sa robije na kojoj je bio zbog uzgajanja marihuane. Skoro 3 decenije živeo je živeći "na crno", a onda ga je koronavirus primorao da se preda vlastima.

Srbin Darko Dešić pobegao je iz zatvora u Graftonu u Australiji 1992. i punih 29 godina uspešno se skrivao u Sidneju. Živeo je "kao duh" bez ijednog dokumenta, radeći "na crno" majstor za kućne popravke u bogatom kvartu kod sidnejske plaže Avalon, ali je onda zbog korone ostao bez posla, novca i kuće u kojoj je stanovao.

Da ne bi ostao na ulici kao beskućnik, otišao je u prvu policijsku stanicu i priznao da je on čovek za kojim austrijska vlast traga skoro 30 godina.

Mediji navode da je Darkova neverovatna životna priča počela kada je krajem 1990. pobegao iz tadašnje Jugoslavije kako bi izbegao služenje vojske. On je u australiji počeo da uzgaja marihuanu, ali je ubrzo uhapšen i osuđen na 2,5 godine zatvora. Međutim, posle 13 meseci je pobegao strahujući da bi nakon odslužene kazne mogao da bude deportovan u domovinu, koja je tada već bila uveliko u građanskom ratu. Testerom za metal isekao je rešetke na ćeliji, a potom i ogradu.

Naredne 3 decenije, dok je bio na poternici, mirno je živeo u predgrađu Sidneja, radio, bio bez dokumenata, računa u banci, nikad nije išao kod lekara ili zubara. Vredno je radio šta god je trebalo i za to je bio plaćen u gotovini. Tako bi verovatno i nastavio da živi da nije izbila pandemija virusa korona. Zbog nje je ostao bez primanja pa nije imao novca da plati skromnu kuću u kojoj je stanovao, Kad je ostao beskućnik, neko vreme je živeo na plaži, da bi zatim rešio da se prijavi policiji i otkrije svoj identitet.

- Bili smo u šoku kad nam je ispričao svoju životnu priču, Jednostavno, mislio je da će mu u zatvoru biti bolje nego na ulici, gde je živeo kao beksućnik - rekao je novinarima direktor policije u Sedneju.

Dešiću je ostalo još minimum 13 meseci robije od prvobitne kazne, ali mu sada preti još sedam godina zbog bekstva iz zatvora. Pred sudom bi trebalo da se prijavi 28. septembra.

IZVOR: YT / 7NEWS Australia

Autor: Blic / Redportal.rs

#Srbin

#zatvor

#čudna priča