Punom parom dalje...

Klimatska kriza se punom silinom zahuktava svuda oko nas, uprkos velikim političkim obećanjima, stvarni potezi mnogih vlada širom sveta su nepostojeći.

Cilj Pariskog dogovora, koji je za cilj imao da okupi najveće države sveta sa ciljem da smanje emisuju štetnih gasova, potpisanog 2015. je bio da održi porast globalne temperature ispod 1,5 stepeni Celzijusovih u odnosu na preinduastrijski nivo. Da bi se to ostvarilo, potrebni su veliki potezi od vlada potpisnica. Analiza aktivnosti potpisnica tog ugovora otkriva da su samo 7, Gambija, Kosta Rika, Etiopija, Kenija, Maroko, Nepal, Nigerija i Velika Britanija napravili dovoljno velike poteze koji bi mogli da pomognu da se nivo zagrevanja planete održi na dogovorenom nivou.

Što se tiče Velike Britanije, analitičari kažu da se London drži zacrtanog ali ne na spoljšnjem planu. Tu nastavlja i dalje da finansira i gradi koristeći se starim tehnologijama. EU, Nemačka i SAD su "apdejtovale" svoje ciljeva, ali ni prstom dalje od toga nisu se makle.

Tri četvrtine zemalja ne čine ništa ili vrlo malo povodom klimatske krize, pride najveći zagađivači na svetu su među njima. Kako se navodi u izveštaju Međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC):

Posebno su zabrinjavajuće Australija, Brazil, Indonezija, Meksiko, Novi Zeland, Rusia, Švajcarska i Vijetnam. Njihovi ciljevi se ili nisu pomerili ili su manji nego oni oko kojih smo se dogovorili 2015. godine. IPCC je svetu da crveni alarm po pitanju klimatskih promena, i nedvosmisleno naznačio kolika je hitnost u tome da se prepolovi emisija gasova staklene bašte do 2030. godine. Svake godine dramatično raste broj ljudi koji pati od direktnih posledica klimatskih promena.

Autor: redportal.rs

#Brazil

#Države članice

#Kanada

#Klimatske promene

#Pariski ugovor

#SAD

#australija

#kina

#rusija

#zagađenje