Postojeće članice žele da se uvere da je Kina poštovala svoje obaveze prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Australija je danas signalizirala da nije voljna da prihvati početak pregovora o mogućem učešću Kine u sporazumu 11 zemalja o slobodnoj trgovini i transpacifičkom partnerstvu, tzv. Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), osim ako Peking ne ukine posebne, kaznene carine na australijsku robu.

Ministar za trgovinu, turizam i investicije Den Tehan poručio je u današnjem saopštenju da postojeće članice žele da se uvere da je Kina poštovala svoje obaveze prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji u skladu sa aktivnim trgovinskim sporazumima, prenosi Kjodo.

Tehan je rekao da je to jedno od važnih pitanja koja zahteva angažovanje ministara.

Nastojeći da ojača svoj trgovinski uticaj, Kina, druga najveća svetska ekonomija, podnela je zahtev da se pridruži Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), potvrđeno je iz ministarstva trgovine Kine.

Ministar trgovine Vang Ventao predao je kineski zahtev za pridruživanje sporazumu o slobodnoj trgovini u formi pisma novozelandskom ministru trgovine Dejmijenu Okonoru, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine kasno sinoć, preneo je ranije Rojters.

Japan koji predsedava CPTPP ove godine, rekao je da će konsultovati sve zemlje članice da se izjasne o zahtevu Kine, ali nije rekao u kom roku će se to dogoditi.

Autor: Tanjug

#CPTPP

#australija

#kina

#sveobuhvatni i progresivni sporazum o transpacifičkom partnerstvu