Ne isključuje se mogućnost da će agresivna manjina u EU pokušati da nametne negativan stav prema gasovodu

Pokušaji napada na gasovod Severni tok 2 će se nastaviti, a proces dobijanja dozvole za pokretanje gasovoda mogao bi da potraje oko 4 meseca, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Svi radovi su završeni, sada je u toku proces dobijanja neophodnih dozvola od nemačkog regulatora. Kako se ispostavilo, proces je prema nemačkim zakonima spor, treba 4 meseca - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova zemalja Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Foto: AP/Ap

On je istakao da nema sumnje da će se pokušaji "napada" na gasovod nastaviti.

Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da će agresivno nastrojena manjina u Evropskoj uniti pokušati da ostatku nametne negativan stav prema Severnom toku 2, prenosi Sputnjik.

- Razgovaraćemo sa onima u Evropskoj uniji koji su za to spremni. Ali ako se bude pratila ova logika... da niko ne treba sam da odlučuje o svojim poslovima sa Rusijom, već samo preko Evropske unije, to bi mogao biti nagoveštaj da neko u Briselu želi svima da nametne politiku te agresivne manjine prema Severnom toku 2 - istakao je ruski ministar.

Lavrov je ocenio da se gasovodu najvatrenije protive baltičke zemlje, Poljska i nekoliko drugih zemalja Evropske unije, koje se "vode antiruskim motivima".

- Još jednom sam se uverio da pokušavaju da prilagode celokupnu politiku Evropske unije stavovima, ukusima i manirima ove rusofobične manjine - konstatovao je ministar.

Foto: Tass

Lavrov smatra da Kijev stalno pokušava da dovede temu Severnog toka 2 na nivo histerije, a vlasti nastavljaju da mole za nešto, uključujući na temu ulaska u NATO.

- Naši ukrajinski prijatelki stalno pokušavaju da ovu temu dovedu do nivoa histerije. Već im je postala navika, po pravilu, da mole nešto od Zapada. Evo Severnog toka: Zaustavite ga! A ako ne možete da ga zaustavite, dajte nam novaca kao kompenzaciju… I pustite nas u NATO, Evropsku uniju, odavno smo spremni. Prosjače i prosjače - istakao je Lavrov.

On je dodao da bi Ukrajina trebalo da ima neko dostojanstvo.

- Ukrajinski narod sa bogatom istorijom zaslužuje da ipak bude onaj koji stvara, a ne onaj koji moli sa stalno ispruženom rukom - zaključio je Lavrov.

Prošle nedelje Gasprom je saopštio da je tehnički završena morska deonica drugog kraka gasovoda Severni tok 2.

Međutim, i dalje postoje brojne birokratske prepreke koje kompanija mora da prevaziđe pre puštanja gasovoda u rad.

Gasovod Severni tok 2 sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji idu od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Radovi na gasovodu prekinuti su u decembru 2019. posle čega je švajcarska kompanija Olsiz odustala od polaganja cevi zbog pretnji od američkih sankcija.

Od decembra 2020. godine izgradnja gasovoda je nastavljena i u potpunosti je završena u jutro 10. septembra 2021.

Autor: Tanjug

#Evropska unija

#Sergej Lavrov

#napadi

#severni tok 2