O incidentu se oglasio i japanski premijer

Severna Koreja je danas ispalila 2 rakete ka Japanu, tako da se našla na meti kritika ove zemlje, ali i južnog suseda i SAD. Prema izveštajima, rakete su pale izvan Japanske ekskluzivne ekonomske zone, u vode između Japana i Južne Koreje, a u međuvremenu vlasti ovih zemalja su pokrenule istrage o incidentu.

O ovom događaju se oglasio i japanski premijer Jošihide Suga, nazvavši ovo ispaljivanje raketa pretnjom miru.

Foto: ladbible.com/nepoznato

- Lansiranja koja prete miru i bezbednosti Japana i celog regiona su apsolutno sramna. Vlada Japana ostaje odlučna u nameri da dodatno pojača nadzor kako bi bila spremna za svaki mogući razvoj situacije - izjavio je on neposredno nakon incidenta.

Najveći deo zapadnih analitičara smatra da je Severna Koreja ovim potezom želela da izvrši dodatno i pritisak na administraciju Džoa Bajdena, nakon neuspelih pregovora sa prethodnom administracijim SAD.

Severna Koreja je već ranije ove godine pokazala da je odustala od pauze u raketnim testovima koja je pre toga trajala godinama, kada je u martu ispalila 2 balističke rakete kratkog dometa u svoje vode.

Pregovori između ove zemlje i SAD su zapale u ćorsokak od 2019, kada su severnokorejske vlasti tražile veliko rasterećenje ekonomskog embarga kako bi zaustavili svoj nuklearni program.

Autor: redportal.rs

#Japan

#Severna Koreja

#dve rakete