I to od NULE 😀

Gospodin želi utoijski mega grad, u kome vlada duh hiperkapitalizma i održivosti, i to koji će podići bukvalno od nule.

Verovatno zvuči kao privremeno ludilo čeveka sa mnogo novca, ali to je zapravo novi projekat koji gura Mark Lor - amerčiki e-commerce preduzetnik koji se pre toga bavio poslom CEO Walmart online šoping odseka. Prepunjen do maksimuma tehno-utopijskim vajbom Silikonske doline, Lor se sada okrenuo ka stvaranju nove metropole koja je maksimalno inkluzivna, pristupačna, održiva, i najviše, idealna za život. Posebno u odnosu na današnje sive mega gradove.

Ime grada koji bi želeo da podigne bilo bi Telosa, po uzoru na termin koji je koristio Aristotel Telos, koji u prevodu znači duž puta ispunjenja višeg stremljenja.

Već ove nedelje, menadžment projekta pustio je u etar tri digitalna dizajna koncepta grada. Kako navode na Telosa vebsajtu, lokacija još nije odabrana. Ali mesta od kojih će se odabrati lokacija za udaranje temelja gradu su Nevada, Juta, Ajdaho, Arizona, Teksas i region Apalača. Cilj grada je da bude do 150.000 hektara veličine i da do 2060. godine bude dom 5 miliona ljudi.

Kako se navodi u promocionalnom videu:

O Telosi razmišljajte kao o gradu raznolikom i živom poput Njujorka, efikasnom, sigurnom i čistom poput Tokija, sa mrežom javnih usluga i održivom ekonomijom poput Stokholma.

Jedna od centralnih ideja je tzv. Equitism, neka vrsta braka između severnoameričkog kapitalizma i nordiskog modela funkcionisanja. Nije nimalo jasno kako bi to funkcionisalo, ali se čini da će svaki građanin imati svoj deo ili svoj interes u gradu kao i da će grad efektivno biti u vlasništvu građana. Kako Lor to definiše:

Šta ako bi mogli da plaćate isto ono što plaćate danas u porezima, ali da dobijate najbolje javne usluge i infrastrukturu na svetu? To vam je ekvitizam.

Telosa planira da primi prve stanovnike 2030. godine. Ipak imajte na umu, da ima još MNOGO posla da se uradi. Iako će veliki deo projekta će biti finansiran od strane samog Lora, ostaje još milijarde dolara koji se moraju osigurati i obezbediti.

Za sada samo će vreme reći da li će Telosa da zaživi ili će u na đubrište istorije sa hiljadama ideja bogataša.

Autor: redportal.rs

#MEGA

#Megacity

#Megapolis

#Techno

#Telosa

#Utopija

#grad

#tehnologija