Talibani uspostavljaju striktne verske zakone

Avganistanski univerziteti će razdvajati studente po rodu i uvešće novi dres kod, rekli su Talibani. Dozvoliće ženama da studiraju ali ne zajedno sa muškarcima. Takođe će napraviti i reviziju predmeta koji žene mogu da uče.

Kada su Talibani bili prošli put na vlasti između 1996. i 2001. ženama je bilo potpuno zabranjeno da se školuju na univerzitetima.

Talibani su obećali da neće sprečavati ženama da rade ali su zamolili sve žene, osim onih u sektoru zdravlja, da ostanu kući zbog bezbednosti.

Talibani su u nedelju podigli svoju zastavu na predsedničkoj palati i time ozvaničili početak svoje vladavine.

- Nemamo problem da završio sa rodno mešovitim sistemon obrazovanja, oni su muslimani i moraće to da prihvate - rekao je ministar visokog obrazovanja Hakani.

Devojčice i dečaci će takođe biti odvojeni odmah od osnovnog obrazovanja pa na dalje, što je i bila opšta praksa u Avganistanu do sada. Žene će morati da nose hidžabe ali Hakani nije objasnio da li će biti i dodatnih načina pokrivanja lica.

Novi ministar je dodao da će i biti promena predmeta i načina polaganja koji će obuhvatiti islamske ispite ili predmete koji će biti u sklopu islamske istorije.

Ministar je izjavio ovo nakon niza protesta žena u Avganistanu.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Islam

#Prava žena

#Talibani