Vakcinacija sve dece od 12 i više godina, počela još u nedelju

Kuba će uskoro postati prva zemlja koja će vakcinisati decu od dve i više godina protiv COVID-19 - bez opsežnog naučnog testiranja. Sa druge strane, sobzirom da koriste svoje vakcine umesto uvoznih, primenljivost podataka koji će se akumulirati neće biti u velikoj meri korisni u drugim zemljama.

Vakcinacija dece starije od 12 godina je već započeta u nedelju, a od sledeće nedelje će se njima priključiti i deca u starosti od 2 do 11 godina. Ponovno otvaranje škola, koje su bile većim delom zatvorene od marta 2020, je uslovljena vakcinacijom sve dece.

Većina vakcinacija protiv bolesti kao što su male boginje ili dečija paraliza, se odvija do 4. godine života. Međutim, sobzirom da je COVID-19 prvenstveno pogodio stariju populaciju, ovde je sizuacija obrnuta. Sada kada je velika većina odraslih vakcinisana u mnogim zemljama, pitanje se ponovo vratilo na mlađu populaciju. Posebno u kontekstu činjenice da su mala deca jedni od glavnih prenosioca zaraze.

U velikom broju zemalja, vakcinacija dece je veoma problematično pitanje. Mogućnost ozbiljnih nuspojava kod dece, pa čak i u malim brojevima, je veoma veliki i validan problem. Za sada, niko van Kube nije započeo vakcinaciju dece ispod 12 godina (izuzev u strogo kontrolisanim kliničkim testovima). Više država, posebno Kina, su izrazile nameru da to učine. Dok je Čije i najavio skori početak vakcinacije male dece.

Kuba, sa druge strane, je specijalan slučaj. Kubanci su posebno ponosni na svoj bolnički i medicinski sistem, kao i farmaceutski sektor. Mala ostrvska zemlja je još u junu započela masovnu vakcinaciju svojim vakcinama Abdala i Soberana. Nijedna nije naučno međunarodno proverena i pride tretiraju sa velikom dozom rezerve. Posebno u zapadnim zemljama.

Mora se istaći da je Kuba preživela zenit epidemije 2020. skoro pa slobodna od COVID-19, zahvaljujući vrlo efikasnom programu nazvanom testiranje i kontakti (brzo testiranje i praćenje osoba koje su bile u kontaktu sa inficiranom osobom). Brojevi zaraženih su eksponencijalno skočili tek u junu i julu ove godine. Broj mrtvih i hospitalizovanih je i dalje na zavidno malom nivou, ali ubrzano rastu.

Prema kubanskim zvaničnicima Soberana sa buster dozom je jednaka po efektivnosti zaštite sa Fajzer vakcinom, međutim i dalje nema podataka kojima bi to mogli da verifikujemo.

Autor: redportal.rs

#Abdala

#Kuba

#Nauka

#Soberana

#deca

#dvanest godina

#dve godine

#masovna vakcinacija

#medicina

#ostrvo

#vakcinacija

#vakcinacija dece

#vakcine

#ŠKOLA