Cilj je da udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje poraste na 40 procenata do 2035. godine

Bela kuća je iznela danas plan prema kojem solarna eneregija treba da učestvuje sa gotovo jednom polovinom u ukupnom snabdevanju zemlje električnom strujom do 2050.

Ovaj ambiciozan cilj zahteva da udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje poraste sa 3,0 posto u 2020. godini na 40 procenata do 2035. godine, pre nego što na kraju dostigne 45 procenata do 2050. godine, izveštava CNBC.

To će iziskivati velike rashode u različitim industrijama kako bi se predviđeni cilj ostvario.

Solarne instalacije u SAD-u dostigle su rekordno visok nivo prošle godini, ali će godišnje povećanje solarnih kapaciteta morati da se udvostručuje svaje godine do 2025, a nakon toga da se povećava za četiri puta u odnosu na 2020. svake godine u periodu od 2025-2030.

Pad cena i mere podrške, uključujući poreske olakšice, pogurale su snažan rast solarne energije tokom poslednje decenije.

U izveštaju, koji su objavili Kancelarija američkog Ministarstva energetike za tehnologije solarne energike i Nacionalna laboratorija za obnovljivu energiju, navodi se da će solarni kapaciteti morati da dostignu 1.600 gigavata do 2050.

To je više od ukupne električne energije koju danas troše stambene i poslovne zgrade u SAD.

Infrastrukturnim paketom koji je Senat usvojio u avgustu ove godine, predviđaju se milijarde dolara ulaganja u projekte čiste energije, ali je izostavljeno nekoliko važnih mera, uključujući proširenje poreskog kreditiranja, ocenjuje CNBC, dodajući da ova i druge inicijative još uvek mogu da budu uključene u rezoluciju o budžetu teškom 3,5 biliona dolara, koju je Predsatvnički dom odobrio u avgustu.

Autor: Tanjug

#Bela kuća