Deca trenutno podeljena u 2 grupe

U Norveškom gradu Frederikstadu nedavno je sa radom počela nastava za decu na srpskom jeziku, koju će pohađati oko 40 učenika, a predsednik Udruženja Srba i prijatelja u Norveškoj Dobrinko Sočanski kaže da su deca koja tamo uče srpski jezik različitog uzrasta - od 1. do 2. razreda.

Sočanski je rekao da su deca trenutno podeljena u 2 grupe, od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda, a prate se programi koji važe u Srbiji što će im kasnije omogućiti studiranje u našoj zemlji.

Foto: Unsplash.com

On je ocenio da je ideja o učenju srpskog jezika u Norveškoj nasušna potreba za sve koji žive tamo, a naročito za najmlađe.

- U tom lepom delu Norveške, koji se nalazi 30 kilometara od Osla i oko 80 kilometara od švedske granice živi oko 200.000 ljudi. Otprilike oko 500 Srba. Postojala je potreba da se na neki način organizuje aktivnost udruženja i da na taj način uđe u sistem Norveške, da lakše obezbedimo svoja prava i mogućnosti - kazao je Sočanski.

Naveo je da je udruženje osnovano u decembru prošle godine i da su stupili u kontakt i započeli saradnju sa lokalnom samoupravom.

Autor: Novosti.rs

#Srbija

#norveška

#Đaci

#ŠKOLA