Svaka odluka bi bila neobavezujuća, jer EU nema jedinstvenu turističku politiku vezano za COVID-19

Evropska unija planira da preporuči državama članicama da obnove ograničenja za turiste iz SAD zbog povećanja nivoa infekcija koronavirusom u toj zemlji, saopštile su danas evropske diplomate.

Najnovije smernice bi mogle stići već ove nedelje, navode diplomate iz EU koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, jer je proces revizije još u toku.

Međutim, svaka odluka bi bila neobavezujuća, jer EU nema jedinstvenu turističku politiku vezano za COVID-19, a nacionalne vlade imaju ovlašćenje da odluče hoće li svoje granice ostaviti otvorenim za turiste iz SAD.

Odlukom o uklanjanju SAD sa liste bezbednih zemalja za neesencijalna putovanja, poništila bi se preporuka iz juna, kada je 27-člani blok preporučio ukidanje ograničenja za američke putnike pred letnju turističku sezonu. EU ažurira listu na osnovu kriterijuma u vezi sa brojem infekcija korona virusom, a lista se revidira svake dve nedelje.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, osnovni kriterijum da se neka zemlja nađe na tzv. zelenoj listi jeste da u poslednjih 14 dana ima manje od 75 zaraženih na 100.000 stanovnika. Broj slučajeva korona virusa porastao je u SAD poslednjih nedelja, sa više od 1.100 inficiranih dnevno, što je najviši nivo od sredine marta.

Autor: redportal.rs

#EU

#SAD

#restrikcije

#restrikcije za turiste