Zbog ovoga je došlo do porasta cena maka

Talibanski lideri koji traže priznanje međunarodne zajednice nakon što su osvojili vlast u Avganistanu, rekli su poljoprivrednicima da prekinu da gaje mak, saopštili su stanovnici pojedinih mesta gde se najviše gaji ova biljka.

Zbog ovoga je došlo do porasta cena maka širom zemlje, piše Vol strit džurnal, a prenosi Sputnjik. Od cveta maka se pravi heroin. Prethodnih dana, predstavnici talibana su počeli da okupljaju seljane iz Kandahara, provincije u kojoj se najviše proizvodi mak, da bi im rekli da će usevi, koji su bili glavni deo lokalne ekonomije, sada biti zabranjeni.

Ovaj potez je usledio nakon što je portparol talibana Zabijulah Mudžahid 18. avgusta izjavio da nova vlast Avganistana neće dozvoliti trgovinu drogom. Mudžahid u tom trenutku nije dao detalje na koji način islamistička grupa namerava da nametne zabranu.

Lokalni poljoprivrednici u provincijama Kandahar, Uruzgan i Helman izjavili su da se cena neprerađenog maka utrostručila, pa umesto 70 dolara sada kilogram košta 200 dolara, zbog nesigurnosti oko buduće prodaje.

U severnom gradu Mazar-e-Šarif, cena opijuma se udvostručila. Talibani su, prema tvrdnjama zapadnih vlada, dugo bili jedni od glavnih profitera kada je reč o narko-tržištu, koristeći drogu da finansiraju 20 godina pobune. Iz Avganistana potiče 80% svetskog ilegalnog izvoza opijata, a sezona sađenja maka počinje za mesec dana, preneo je Tanjug.

Autor: redportal.rs

#Proizvodnja

#Talibani

#mak

#zabrana