U Rusiji najavljuju proizvodnju vakcina koje bi se stvarale prema tehnologiji cepiva za grip ubacivanjem novih sojeva

Dok se čovečanstvo suočava s novim sojevima koronavirusa od kojih oboleva svi više ljudi, ruski medicinski stručnjaci planiraju proizvodnju vakcina koji će biti delotvorne i protiv tih novih sojeva.

Proizvodnja bi, po svemu sudeći, mogla čak da bude i lakša nego u slučaju prethodnih vakcina jer se zasniva na tehnologiji sličnoj onoj koja se koristi za proizvodnju vakcina protiv gripa. Međutim, postoje mišljenja da uključivanje novih sojeva uopšte ne bi doprinelo efikasnosti postojećih vakcina, koje su već dovoljna zaštita. Akademik Vitalij Zverev, direktor Odeljenja za mikrobiologiju, virusologiju i imunologiju Univerziteta Sečenov u Moskvi, na kom se obavljaju istraživanja i testiranja vakcina, tvrdi da ubacivanje novih sojeva ne bi mnogo doprinelo efikasnosti, budući da se ne menja osnova virusa, na koju osoba koja primi vakcinu, razvija antitela i formira imunitet.

Zverev je za list Vzglad rekao da bi zbog ovih svojstava vakcine, barem one koje su proizvedene u Ruskoj Federaciji, trebalo da deluju protiv svih novih sojeva. Ipak, on upozorava da i dalje treba pratiti razvoj situacije jer se nikada ranije tokom pandemija ljudi nisu vakcinisali u ovolikoj meri kao danas, pa je sasvim moguće da se virus promeni pod ovolikim pritiskom imunizacije. Sada se menja samo mesto vezivanja virusa korona sa ćelijskim receptorom, što menja tok bolesti, zaraznost i druga svojstva, ali još ne utiče na njegovu antigenu strukturu.

- Vakcina protiv gripa ažurira se iz jednog razloga – grip se menja svake godine. Mutira oko 30 puta češće od koronavirusa , stoga svake godine ponekad imamo istu verziju, a ponekad malo drugačiju. Zbog toga se vakcine protiv gripa moraju davati svake godine, ali što se tiče koronavirusa – sada za tim nema potrebe, sve te glasine su zaista preterane - kaže Zverev.

Ruski naučnici i farmaceutski sektor, međutim, ne čekaju da budu zatečeni promenom situacije. U radu na stvaranju novih vakcina ruske državne institucije koriste tehnologiju sličnu onoj koja se koristi za stvaranje vakcina protiv gripa. Ove vakcine će sadržati nekoliko različitih sojeva odjednom, a direktor centra Vektor Rinat Maksjutov potvrdio je da će ovog meseca biti registrovana i unapređena vakcina "epivak korona N", koja je je još početkom juna predata na registraciju pod imenom "aurora kov".

Što se tiče nove vakcine protiv koronavirusa na bazi tehnologije protiv gripa, virusolog smatra da će to najverovatnije biti sintetički proteini koji će moći da ponove određene delove proteina koronavirusa. Ukoliko virus mutira, proizvođači vakcine će jednostavno dodati još jedan peptid (protein) u vakcinu. Proizvodnja ove vakcine će se lako organizovati u velikim količinama, budući da je tehnologija odavno poznata i njena proizvodnja je već praktično uspostavljena. Vakcine protiv gripa proizvode se svake godine na različitim platformama: od sintetičkih proteina virusa gripa do onih koji se uzgajaju na proteinima pilećih embriona ili ćelijskih kultura. Stoga se fabrike koje su svake godine proizvodile vakcine protiv gripa lako mogu prilagoditi za proizvodnju nove vakcine protiv koronavirusa.

Čak će ta proizvodnja ići mnogo lakše i brže nego proizvodnja zasnovana na najnovijim tehnologijama, poput vakcine Кovivak iz Centra Čumakov, koji još pokušava da omasovi proizvodnju, ili Sputnjik V iz Istraživačkog centra Gamaleja Ministarstva zdravlja Rusije. Prema rečima sagovornika ruskog lista, u ovom trenutku nema apsolutno nikakve razlike koji će sojevi biti uključeni u nove vakcine protiv koronavirusa, budući da je deo virusa koji se sada menja mesto vezivanja virusa za ćelijski receptor i usmeren je na proizvodnju antitela, koja ostaje nepromenjena.

Dakle, naučnik Zverev smatra da osoba koja bude vakcinisana novim vakcinama koje se budu sastojale od dva ili tri soja koronavirusa neće biti mnogo zaštićenija od one osobe koja je već vakcinisana Sputnjikom V ili Kovivakom. Ukoliko se virus promeni, onda će se verovatno promeniti i sastav vakcine. Krajem juna, direktor Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja Aleksandar Ginzburg rekao je da će, ako postojeće ruske vakcine ne budu obezbeđivale dovoljnu količinu antitela protiv novih sojeva, biti potrebno nedelju dana za stvaranje nove vakcine.

Autor: redportal.rs

#Mutacije

#antitela

#grip

#koronavirus

#vakcine