Bajdena su za sada samo mediji proglasili pobednikom

Koliko je američko društvo podeljeno, najbolje govori postizborna situacija u Sjedinjenim Državama, gde postoje 2 potpuno različite strane koje zastupaju potpuno različite stavove.

Gotovo svi svetski mediji su proglasili pobedu Džoa Bajdena koji trenutno ima projektovanih 290 elektora što je više nego dovoljno za pobedu. Tramp je ostvario pobedu u Severnoj Karolini i očekuje se njegova pobeda na Aljasci, što ga trenutno drži na 232 elektora i popriličnoj distanci od drugog predsedničkog mandata.

Zanimljivo je da nadležne institucije još uvek nisu proglasile pobedu Bajdena, iako je kandidat demokrata na svim društvenim mrežama upisao president-elect i to samo na osnovu medijskih projekcija. Titulu president-elect nosi onaj kandidat koji još uvek nije prošao proceduru inauguracije koja se održava 20. januara.

Šta može da se desi do 20. januara?

Tu se u najvećoj meri čeka tim Donalda Trampa koji najavljuje promenu aktuelnih rezultata i izbornu pobedu. Glasovi će se opet brojati u Džordžiji, Viskonsinu i verovatno Arizoni koji zajedno nose 37 elektorskih glasova. To znači da ako svi elektori iz ove 3 države pređu kod Trampa, rezultat će biti 269:269 i pobednika će odlučivati Kongres.

IZVOR: TW / @realDonaldTrump

Kongres odlučuje na osnovu kongresmena iz 50 saveznih država, od kojih svaka ima po jedan glas. U postojećoj konstelaciji snaga, republikanci imaju većinu u 26 država, dok demokrate imaju većinu u 23. To znači da bi odlučivanje o pobedniku u Kongresu moglo da ide na ruku Donalda Trampa, naravno, ukoliko neki republikanci ne pređu na stranu demokrata što nije isključeno, s obzirom na to da neki ne pružaju podršku Trampu u borbi za dokazivanjem izbornih nepravilnosti.

Na kraju, Trampove mogućnosti deluju poprilično bledo, zato što i pri ponovnom brojanju treba da pobedi u svakoj saveznoj državi, a niko ne kaže da je on u takvom scenariju favorit za pobedu. Izgleda da se sve Trampove nade trenutno nalaze u ponovnom brojanju glasova i Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Američki izbori

#Predsednik

#SAD

#bajden

#tramp