Spašavaju svoje državljane van Kabula

Prema pisanju američkog lista, CIA je pokrenula nekoliko tajnih operacija kako bi evakuisala Amerikance iz Kabula, ali i sa ostalih lokacija, koristeći vojne helikoptere.

Osim toga, američke trupe, zajedno sa saradnicima, posebno sa Britancima i Francuzima, izvode operacije na zemlji u kojima izvlače zemljake, kao i Avganistance sa zelenom kartom i specijalnim vizama, ali je prioritet dat američkim građanima, prenela je agencija TAS S.

Nakon što je administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena objavila kraj vojnog prisustva u Avganistanu i pokrenula evakuaciju, talibani su pokrenuli ofanzivu protiv avganistanske vlade i preuzeli kontrolu nad većim delom zemlje 15. avgusta, kada su bez borbe osvojili glavni grad Kabul.

Avganistanske snage otpora, koje se bore protiv talibana, kreću se od provincije Baglan ka Pandžširu, otkrio je izvor iz Baglana za rusku novinsku agenciju TAS S.

Severna provincija Pandžšir jedina pruža otpor talibanima. Na čelu tih snags je Ahmad Masud, sin Ahmada Šaha Masuda, takozvanog "lava Pandžšira", bivšeg vođe Severne alijanse, koga je Al-Kaida likvidirala nekoliko dana pre napada 11. septembra 2001.

- Da, jedinice naših boraca krenule su da pomažu narodu u Pandžširu. Oni će se priključiti bilo kojim snagama, partiji, koje se protive talibanima u našoj zemlji - rekao je taj izvor, a na društvenim mrežama se pojavio i kratki snimak snaga otpora koje idu ka Pandžširu.

Autor: informer.rs

#CIA

#pokrenula

#tajne ackije

#u avganistanu