Ostrvo je otkriven u nedjelju nakon podvodne erupcije vulkana

Japanski arhipelag je "kolekcija" više od 6.800 ostrva, a jedan novo se pojavilo pre nekoliko dana.

Radi se o masi tla u obliku slova C promera 1 kilometar, koji je uočila Japanska obalska straža. Ostrvo je otkriveno u nedjelju nakon podvodne erupcije vulkana udaljenog 50 kilometara južno od Ivo Džime, dela ostrva Ogasavara u Pacifiku. Erupcija vulkana je započela u petak.

IZVOR: YT/KyodoNews

Obalna straža je saopštila da je bilo eksplozivne vulkanske aktivnosti i pare i gasova koji su se podizali s površine okeana na visinu do 15 kilometara. Potom je uočena i velika plutajuća vulkanska stena tokom inspekcije iz vazduha.

Novo ostrvo je zapravo vrh masivnog podvodnog vulkana Fututoku-Okanoba. Kada ovakav podvodni vulkan eruptira, lava može stvoriti novi materijal koji se podiže na nivo mora i formira vulkanska ostrva. Ovo nije retka pojava, posebno u okolini Japana. Nova ostrva su se formirali na ovaj način u Japanu 1904, 1914, i 1986. godine.

Erupcija koja se dogodila 2013. godine formirala je novo ostrvo koje je s obližnjom Nišinošimom formirao masu sličnu Snupiju. Ovo najnovije ostrvo bi moglo postojati samo privremeno, ali i ostati trajno ukoliko se nastavi erupcija vulkana.

Ostrvo Sirtsej na Islandu je još jedan primer formiranog vulkasnkog otoka. Godine 1963. je dostigao nivo mora te je nastavio rasti zahvaljujući erupcijama do 1967. godine. Sirtsej je označen kao prirodni rezervat, a naučnicima je dozvoljeno da ga posećuju.

Novoformirani vulkanska ostrva su posebno važna jer neki naučnici veruju su ona "kolevka života" još iz vremena kad je Zemlja bila u potpunosti pokrivena vodom.

Autor: redportal.rs

#Japan

#Vulkan

#ostrvo