Lideri G7 razmatraju da li će tražiti od talibana da produže rok za evakuaciju iz Kabula

Vilijam Berns, direktor Centralne obaveštajne agencije sastao se u ponedeljak u Kabulu sa vođom talibana Abdulom Ganijem Baradarom, objavio Vašington post, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike koji su želeli da ostanu anonimni.

Lideri zemalja G-7 razmatraće da li će od talibana tražiti produženje roka za evakuaciju iz Kabula i posle 31. avgusta, koji su vlasti Islamskog Emirata Avganistan postavile kao "crvenu liniju", prenosi Rojters.

U Kabulu još 13.000 ljudi i dalje čeka svoj red na beg iz Avganistana. Evropska unija je evakuisala celokupno svoje osoblje iz Avganistana, osim nekih zvaničnika koji još rade na aerodromu u Kabulu, izjavio je portparol Evropske komisije.

- Celokupno osoblje koje je trebalo evakuisati je evakuisano. Na aerodromu još uvek imamo nekih zvaničnika kako bismo upravljali onim čime je potrebno upravljati, ali je evakuisano osoblje iz delegacije EU i njihove porodice - rekao je portparol novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi razmotrili su danas u telefonskom razgovoru razvoj događaja u Avganistanu, saopštila je pres služba Kremlja.

- Ruski predsednik i indijski premijer razmenili su mišljenja o situaciji u Avganistanu i podržali važnost koordinisanih napora usmerenih na uspostavljanje mira i stabilnosti u ovoj zemlji , što je uslov za obezbeđivanje bezbednosti regiona u celini - navodi se u saopštenju Kremlja, javio je Tass.

Kako se navodi, Putin i Modi su se dogovorili da pojačaju saradnju u borbi protiv proširenja terorizma i pretnje drogama koje dolaze sa teritorije Avganistana.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#CIA

#Talibani

#direktor

#sastanak