Najveća vrednost vodeće svetske kriptovalute u poslednja 3 meseca

Bitkoin je nastavio trend oporavka dostigavši vrednost od 50.000 dolara u nedelju uveče oko 22,40 časova po istočnoameričkom vremenu, prema podacima KoinDeska.

To je najveća vrednost vodeće svetske kriptovalute u poslednjih više od 3 meseca, prenosi CNBC.

Ovaj digitalni novčić je u aprilu zabeležio istorijski maksimum od preko 64.000 dolara, ali je junu i julu usledila njegova velika rasprodaja i sunovrat cene, koja je pala čak ispod 30.000 dolara.

Tome je u velikoj meri doprinela pooštrena regulativa kineskih vlasti, koja je dovela do prestanka rudarenja bitkoina u Kini i preseljenja te aktivnosti u druge zemlje.

Međutim, sredinom jula je počeo kontinuirani oporavak kriptotržišta.

U poslednjih nekoliko dana pozitivan uticaj na kretanje cena digitalnog novca imale su 2 važne najave.

Naime, jedna od vodećih trgovinskih kriptoplatforrmi Koinbejz saopštila je prošle nedelje da će kupiti kriptovalute u vrednosti 500 miliona dolara i da će 10 posto svoje dobiti izdvojiti za portfelj kriptoimovine.

Takođe, kompanija za onlajn plaćanja PejPal izvestila je da će pokrenuti novu uslugu u Velikoj Britaniji kako bi omogućiti ljudima da kupuju, čuvaju i prodaju digitalne valute.

U međuvremenu, i drugi digitalni novčići beleže rast vrednosti. Eter se trgovao u noćas u usponu od oko 2,0 procenta na 3.302,59 dolara.

Vrednost čitavog kriptotržišta je u nedelju premašila 2,14 biliona dolara, prema podacima sa portala Coinmarketcap.com.

Autor: Tanjug

#bitkoin

#kriptovaluta

#svetska berza