Ostavio je Ameriku na cedilu, zanemario dužnost 🤔🤔

Republinkanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin podnela je američkom Kongresu tri rezolucije za impičment predsednika SAD Džoa Bajdena, između ostalog i zbog situacije u Avganistanu.

Tejlor Grin obrazložila je kako je podnela rezolucije za opoziv američkog predsednika, zbog "zanemarivanja dužnosti u Avganistanu", "kršenja imigracionih zakona i izazivanja bezbednosne krize na južnoj granici" i "uzurpiranja nadležnosti Kongresa ignorisanjem odluka Vrhovnog suda".

Kongresmenka u rezolucijama optužuje Bajdena da je "zanemario dužnost", jer nije uspeo da "obezbedi izvlačenje na hiljade američkih civila i avganistanskih saveznika" kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, te da je "naoružao neprijatelje" ostavljajući američku vojnu opremu u Avganistanu, prenosi Foks njuz.

Republikanci su pojačali kritike Bajdena posle uspeha talibana u Avganistanu. Prethodno je republikanski senator Lindzi Grejem rekao da „predsednik zaslužuje da bude opozvan ukoliko bilo koji Amerikanac ili Avganistanac koji je pomagao američkim snagama bude ostavljen u Avganistanu posle povlačenja američke vojske“.

Rezolucija za impičment koju je podnela Mardžori Tejlor Grin teško da može da bude usvojena u Kongresu, navodi „Foks njuz“, dok iz Bele kuće nisu reagovali na njen predlog.

Autor: Redportal.rs

#Impičment

#bajden