Ne žele nikakve unutrašnje ili spoljne neprijatelje

Talibani su u utorak u Kabulu održali svoju prvu zvaničnu konferenciju za novinare od zauzimanja grada, izjavivši da žele mirne odnose sa drugim zemljama i da će poštovati prava žena u okviru islamskog zakona.

- Ne želimo nikakve unutrašnje ili spoljne neprijatelje - rekao je glavni portparol pokreta Zabihullah Mudžahid.

Mudžahid je rekao da će ženama biti dozvoljeno da rade i uče i da će "biti vrlo aktivne u društvu, ali u okvirima islama".

Avganistanski prvi potpredsednik Amrula Saleh rekao je u međuvremenu da je u zemlji i proglasio se "legitimnim privremenim predsednikom" i da se neće pokloniti novim vladarima Kabula.

Talibanska konferencija za novinare održana je u trenutku kada su Sjedinjene Države i zapadni saveznici evakuisali diplomate i civile dan nakon scena haosa na aerodromu u Kabulu dok su Avganistanci očajnički pokušavali da pobegnu od talibana koji su se nagurali do terminala.

Dok žure da evakuišu diplomate i civile iz Avganistana, strane sile procenjuju kako da odgovore na promenjenu situaciju na terenu. Generalni sekretar NATO -a Jens Stoltenberg rekao je da bi talibani trebali dozvoliti odlazak svima koji žele napustiti zemlju, dodajući da je cilj NATO -a da pomogne izgradnji održive države u Avganistanu.

Rasprostranjene su kritike o povlačenju SAD usred haotičnih scena na aerodromu u Kabulu. Nemački predsednik Frank-Valter Stajnmajer rekao je da "slike očaja na aerodromu u Kabulu sramote politički Zapad". Prema paktu o povlačenju američkih trupa koji je potpisan prošle godine, talibani su se složili da neće napasti strane snage pri njihovom odlasku.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Talibani

#prava

#žene