Šta stoji u tekstu sporazuma?

Tekst sporazuma objavio je Sputnik Jermenija. Ovo su njegove ključne tačke:

1. Prekid vatre stupa na snagu u ponoć 10. novembra po moskovskom vremenu.

2. Azerbejdžan i Jermenija će ostati na trenutnim položajima.

3. Jermenija i Azerbejdžan će razmeniti ratne zarobljenike.

4. U Кarabahu, duž kontakt linije i duž koridora koji povezuju Jermeniju i Кarabah, biće raspoređeni ruski mirovnjaci - ukupno 1960 ljudi sa lakim naoružanjem, 90 oklopnih transportera i 380 drugih vozila i specijalističke opreme.

5. Svi transportni čvorovi će biti deblokirani.

6. Ruski mirovnjaci biće raspoređivani paralelno sa povlačenjem jermenske vojske. Ruski kontingent će ostati u Nagorno-Кarabahu narednih 5 godina, što će se automatski produžiti ako nijedna strana u roku od šest meseci pre isteka tog roka ne zatraži njihovo povlačenje.

7. Za obezbeđivanje efikasne primene svega dogovorenog, mirovnjaci će formirati centar za nadgledanje poštovanja prekida vatre.

8. Jermenija će vratiti region Кelbadžar Azerbejdžanu do 15. novembra, a Lačin do 1. decembra, dok će lačinski koridor (širine 5 km) ostati u rukama Jermena, kako bi se obezbedila veza Jermenije i Nagorno-Кarabaha, bez uticaja na status Šuše. Osim toga, Jermenija do 20. novembra mora da preda Agdamski i deo Gazahskog regiona Azerbejdžana koji trenutno drži.

9. U naredne 3 g. biće razvijen plan za izgradnju nove saobraćajnice uz Lačinski koridor, koja će obezbediti vezu Stepanakerta i Jermenije i na njoj će biti raspoređen ruski kontingent. Azerbejdžan će garantovati bezbednost prevoza u Lačinskom koridoru svim civilima.

10. Izbeglice će se vratiti u svoje domove u Nagorno-Кarabahu, što će kontrolisati visoki predstavnik UN za izbeglice.

11. Sve ekonomske i saobraćajne veze u regionu biće deblokirane. Jermenija će obezbediti saobraćajne veze između zapadnih delova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike sa ciljem protoka ljudi, robe i usluga u svim pravcima. Кontrolu će vršiti ruske granične trupe. Po dogovoru će biti izgrađene nove saobraćajnice između zapadnih delova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan ranije je sporazum o Karabahu nazvao izuzetno teškim za sebe, ali napomenuo je da nema drugog rešenja. Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao da je ovo kapitulacija Jermenije i pobeda Azerbejdžana.

Autor: redportal.rs

#Alijev

#Azerbejdžan

#Jermenija

#Nagorno-Karabah

#mir

#putin

#rusija