Amerikanci se bez problema evakuišu iz Avganistana

Zvaničnik američke Centralne komande se, kako izveštavaju mediji, sastao sa zvaničnicima talibana u Dohi u Kataru i postigao dogovor koji će omogućiti nastavak američke evakuacije sa aerodroma u Kabulu, bez ometanja militantnih snaga.

Agencija AP izvestila je u ponedeljak da se general Frenk Mekenzi sastao sa talibanskim liderima i izrazio obećanje SAD da će na sve pokušaji da se zaustavi evakuacija ili nanese štetu američkom osoblju na aerodromu biti ogovoreno silom, prenosi Independent.

Talibani su se navodno složili da neće ometati evakuaciju, rekao je zvaničnik.

Američka vojska je navodno ubila dva naoružana muškarca na aerodromu u Kabulu u posljednjih nekoliko sati tokom evakuacije, a izveštaji u vestima ukazuju na to da je ukupno sedam poginulo, dvojica naoružanih pojedinaca navodno su bili deo ogromne gomile koja je preplavila aerodrom pošto su otkazani komercijalni letovi i viđeni očajni civili koji su se držali za američke vojne avione pokušavajući da izađu na asfalt.

Zvaničnik Pentagona vratio je novinare na izjavu predsednika Džoa Bajdena u subotu, pre pada Kabula, na pitanje da li su se talibani složili da se ne mešaju u evakuacije. Bajdenova izjava nije odgovorila na to pitanje.

Brzi pad glavnog grada dogodio se samo nekoliko sati nakon što su talibanske snage preuzele kontrolu nad posljednjim od afganistanskih udaljenih velikih gradova, dovodeći militantnu grupu u gotovo potpunu kontrolu nad zemljom.

Razvoj je bio veliki neuspeh tokom skoro dve decenije američke okupacije i stvarnost koju je predsednik Bajden prošlog meseca porekao da su njegovi obaveštajni zvaničnici rekli da će se verovatno ostvariti.

Pad Kabula očigledno je iznenadio Bajdenovu administraciju, jer je američko osoblje bilo prisiljeno da evakuiše američku ambasadu u glavnom gradu putem helikoptera do obližnjeg aerodroma, gde su čekali let iz zemlje.

Hiljade avganistanskih građana koji su tokom rata služili kao prevodioci ili pomoćnici američkih snaga i dalje se nalaze u okrugu nadajući se prijemu u SAD ili druge zemlje, iako je njihova budućnost sada neizvesna.

Autor: kurir.rs

#Amerika

#Talibani

#postigli dogovor