Promet u trgovini na malo je u julu bio veći za 8,5% u odnosu na godinu dana ranije, što je daleko ispod rasta od 12,1% zabeleženog u junu

Kineska industrijska proizvodnja ostvarila je u julu 2021. rast od 6,4% međugodišnje, podbacivši znatno u odnosu na očekivanja, prema zvaničnim podacima objavljenim danas, što ukazuje na to da je pritisak na privredu sve jači.

Analitičari su u anketi Rojtersa predviđali rast kineske industrijske proizvodnje u prošlom mesecu od 7,8%, nakon junskog skoka od 8,3%.

Promet u trgovini na malo je u julu bio veći za 8,5% u odnosu na godinu dana ranije, što je ispod prognoziranog rasta od 11,5% i daleko ispod rasta od 12,1% zabeleženog u junu.

Ulaganja u osnovna sredstva su povećana za 10,3% u periodu januar-jul u odnosu na isti period 2020. Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su rast ulaganja u osnovna sredstva od 11,3%, nakon povećanja od 12,6%u prvih 6 meseci ove godine.

Bruto domaći proizvod Kine dostigao je nivo pre pandemije vođen iznenađujuće snažnim izvozom, ali ekspanzija gubi zamajac jer se preduzeća suočavaju sa sve većim cenama sirovina i uskim grlima u globalnom lancu snabdevanja, navodi britanska agencija.

Autor: Tanjug

#industrijska proizvodnja

#kina

#podbacivanje