Procvetali pred praznik Uspenja Presvete Bogorodice 🌺

Gomile hodočasnika krajem avgusta hrle u Crkvu manastira na ostrvu Lipsi u Grčkoj, da se poklone ikoni koja je povezana sa jedinstvenim čudom cvetanja osušenih grana ljiljana, koje se od 1943. ponavlja svake godine.

Tako su cvetovi ljiljana pred praznik Uspenja Presvete Bogorodice procvetali i ovih dana, piše Objektiv.rs, a prenosi Pink.

I ove godine na ikoni Presvete Bogorodice Harsoske, na osušenim granama ljiljana, pojavili su se cvetovi. Specifična ikona "Panagia tu Haru" , na kojoj se to događa, nalazi se u Grčkoj, u skromnoj vizantijskoj crkvi koju su 1600. godine sagradili monasi iz Patmosa u Lipsiju, prenosi sajt Prijatelji Božji.

Pogledajte:

IZVOR: YT / Зоран Павловић

Ikona Bogorodice ne drži Hrista Mladenca u naručju kao obično, već Krst sa Njenim Sinom raspetim na njemu. To je jedinstvena kompozicija, koja prikazuje tugu majke i muke koje je prošla, primajući svoje mrtvo dete nakon neverovatno okrutnog i sramotnog mučeništva.

Bogorodica Haroska već stotinama godina blagosilja ostrvo Lipsi. Međutim, čudo sa ljiljanima 1. put se desilo za vreme Drugog svetskog rata (1943.) i od tada ponavlja se svake, pa i ove godine. Tako su cvetovi ljiljana na osušenim granama procvetali i ovih dana.

Prema svedočenjima, u aprilu 1943. godine mlada devojka je položila bele ljiljane na ikonu Panagia tu Haru kao dar Presvetoj Bogorodici.

Kako su dani prolazili, ljiljani su prirodno uvenuli. Tri meseca kasnije, u julu 1943. posetioci su primetili da su osušeni ljiljani počeli da oživljavaju. Kako se bližio praznik Uspenja Presvete Bogorodice, nicali su pupoljci, mirisali na mošus, i potpuno su procvetali na dan proslave. ❤

Autor: pink.rs

#bogorodica

#cudo

#grcka

#ljiljani

#ostrvo