Radnici najlošije prolaze u Grčkoj, gde njih 88,9% ne može da ode na letovanje

Oko 28% Evropljana ne može da priušti sebi nedelju dana odmora van mesta prebivališta, a taj broj raste na čak 60% među siromašnim radnicima, pokazuje istraživanje Evropske konfederacije sindikata (CES).

Ti radnici, čiji su prihodi ispod praga siromaštva, odnosno manji od 60% prosečne plate, najlošije prolaze u Grčkoj, gde njih 88,9% ne može da ode na letovanje, navodi se u studiji.

Slede Rumunija sa 86,8% i Hrvatska sa 84,7%. Na četvrtom mestu je Kipar sa 79,2%, ispred Slovačke sa 76,1%. Konfederacija ističe da su nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih kada je reč o odmoru porasle u protekloj deceniji u 16 zemalja članica.

Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od prosečne plate i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji. Povećanje nejednakosti "pokazuje da korist privrednog rasta u Evropi u protekloj deceniji nije raspoređena ravnomerno", kaže pomoćnica generalnog sekretara CES Ester Linč.

CES se zalaže za poboljšanje predloga evropske direktive koji treba da poveća najniže plate u EU, a o kojem će Evropski parlament raspravljati nakon letnje pauze. Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje "praga dostojanstva" koji će garantovati da zakonom definisane minimalne plate ne mogu biti manje od 60% prosečne plate, odnosno manje od 50% prosečne plate u bilo kojoj zemlji članici.

Trenutno je u 17 zemalja članica EU minimalna zakonom garantovana plata niža od 60 odsto nacionalne prosečne plate, ističe CES. CES zastupa 45 miliona članova 89 nacionalnih sindikalnih organizacija u 39 evropskih zemalja i 10 evropskih sindikalnih federacija.

Autor: redportal.rs

#Odmor

#Radnici

#letovanje