Kineske vlasti su širenje delta soja pripisale domaćoj turističkoj sezoni

Nova epidemija koronavirusa u Kini proširila se na više lokacija, izazivajući zabrinutost u lokalnim medijima zbog izloženosti zemlje visoko zaraznom delta soju koronavirusa. U roku od 10 dana otkriveno je više od 300 slučajeva. Naslovima u lokalnim novinama dominiraju vesti o epidemiji, a državni specijalista za respiratorne bolesti navodno je izrazio ozbiljnu zabrinutost. Vlada u Pekingu je uvela nova ograničenja za putovanja i testira milione ljudi.

Još, međutim, nije jasno koliko je ljudi u Kini potpuno vakcinisano, iako kineske vlasti tvrde da je do sada dato više od 1,6 milijardi doza. Ukupno je 15 provincija i opština do sada potvrdilo nove slučajeve koronavirusa, koji su pretežno povezani sa epidemijom koja je počela u Nanđingu u istočnoj kineskoj provinciji Đengsu. Kineske vlasti su širenje delta soja pripisale i domaćoj turističkoj sezoni.

Iako je broj slučajeva znatno niži nego u ostatku sveta, ovo se smatra najvećom epidemijom u poslednjih nekoliko meseci u Kini, zemlji koja je prošle godine bila uspešna u kontroli virusa unutar svojih granica. Novi slučajevi su se prvi put pojavili u julu na aerodromu Nanđing, među radnicima koji su čistili avion koji je stigao iz Rusije.

Vlasti su odmah testirale 9,2 miliona stanovnika Nanđinga i uvele karantin stotinama hiljada ljudi. Međutim, tokom vikenda se pažnja preusmerila ka popularnoj turističkoj destinaciji Džangđađe u centralnoj provinciji Hunan, gde su se pojavili mnogi novi slučajevi. Sve atrakcije u tom gradu su zatvorene, a od turista se traži da urade kovid test pre nego što napuste grad, izvestili su lokalni mediji.

Nova epidemija stigla je i do Pekinga, a grad je prijavio nekoliko lokalno prenosivih infekcija. Sve vazdušne, autobuske i putničke veze Pekinga sa područjima sa pozitivnim slučajevima su prekinute, a svim turistima je takođe zabranjen ulazak u glavni grad. Zvanično se dozvoljava ulazak samo "esencijalnim putnicima" sa negativnim testovima na kovid. Virus je stigao i do Vuhana, kineskog grada u kojem se prvi put pojavio COVID-19, a sedam osoba je pozitivno testirano na virus.

Kina se takođe bori sa povećanjem broja slučajeva u gradu Džengdžou, u severnoj provinciji Henan, koja je prošlog meseca doživela razorne poplave, kao i na ostrvu Hajnan.

Autor: redportal.rs

#Peking

#Turisti

#epidemija

#kina

#koronavirus