Tvorci omiljene poslastice mnogih misle unapred

Čuveni sendvič-keks Oreo, koji nam se uvek zavodljivo smeška sa polica prodavnica i kao da traži da ga uzmemo svaki put kada prođemo pored njega, po svoj prilici će preživeti i apokalipsu planete, piše LADBible.

Naime, rukovodioci fabrike su rešili da obezbede preživljavanje ovoj poslastici, tako da je nekoliko primeraka, zajedno sa sastojcima od kog se ovaj keks pravi, pohranjen u trezor na Severnom polu, koji može da izdrži direktan udarac većeg asteroida.

Foto: Wikipedia.org/javno vlasništvo

Sam trezor je napravljen 2008. godine kao Globalna rezerva semena na Norveškom arhipelagu Svaldbard. Namera vlada Norveške, Švedske, Finske, Danske i Islanda bila je da se u slučaju kataklizme svetskih razmera od uništenja sačuvaju biljne kulture neophodne za ishranu čovečanstva, ali po svemu sudeći, u ovom trezoru se neće čuvati samo biljke.

Oreo keks je omiljen slatkiš mnogih generacija. Nastao je davne 1912. godine u naselju Čelzi u Njujorku, gde se nalazila fabrika Nacionalne kompanije za biskvite (National Biscuit Company) koja je prva i proizvodila ove sendvič-keksiće. Koa što nam je poznato, biskvit je osvojio svet, a danas ga srećemo i kao dodatke tortama, sladoledima i ostalim poslasticama.

Oreo će ovde biti udaljen je od drugih mesta na zemlji koja su pogođa raznim ratovima i terorom, ili bilo čim čega bismo mogli da se plašimo na drugim mestima. Nalazi se na sigurnom mestu - rekla je menadžerka trezora Bente Neverdal za novine Tajm of Svaldbard.

Imajući to vidu, verujemo da će mnogi odahnuti, jer sada pouzdano znamo da će i slatkiši preživeti apokalipsu svetskih razmera, koju svakako ne treba nužno prizivati.

Foto: Unsplash.com/ Vince Gx / @vincegx

SLIKA: Svaldbard u Norveškoj

Autor: redportal.rs

#apokalipsa

#oreo

#oreo keks