Farmaceutski gigant će možda već u avgustu tražiti odobrenje za hitnu upotrebu treće doze

Kompanija Fajzer povećala je prognozu za prodaju vakcina 2021. za 29 odsto, na 33,5 milijardi dolara. Fajzer je saopštio i da veruje da će ljudima biti potrebna treća doza vakcine protiv COVID-19 koju je proizveo s nemačkim Bajontekom kako bi se zadržala snažna zaštita od virusa.

Farmaceutski gigant će možda već u avgustu tražiti odobrenje za hitnu upotrebu treće doze, preneo je Rojters.

Podaci su pokazali da je količina antitela nakon treće doze pet puta veća kod mlađih osoba, a 11 puta kod starijih, nego nakon dve doze, protiv prenosivijeg delta soja, saopštio je Fajzer.

Rojters je preneo da su Fajzerove akcije porasle 3,5 odsto, na 43,57 dolara.

Odluka Fajzera ranije ovog meseca da traži odobrenje za treću dozu naišla je na kritike američkih zdravstvenih regulatora koji kažu da nema dovoljno podatka koji pokazuju da je potreban pojačivač. U međuvremenu, milijarde ljudi u drugim zemljama još čekaju prvu dozu vakcine.

Fajzer, čija vakcina je odobrena u SAD, Evropi i drugim delovima svieta u decembru 2020, dobila je nove narudžbe s obzirom na to da su se rivali poput AstraZeneke i Džonson&Džonsona suočili s proizvodnim i bezbednosnim preprekama.

Ta kompanija se takođe takmiči s američkim proizvođačom mRNA vakcine Moderna, koja nije uspjela da poveća proizvodnju brzo kao njen puno veći rival.

Ažurirana prognoza prodaje zasnovana je na potpisanim ugovorima za 2,1 milijardu doza, navodi Rojters i dodaje da bi prognoza mogla biti ponovo povećana ako Fajzer potpiše dodatne ugovore.

Džonson&Džonson je prošle nedjelje iznio procjenu o prodaji vakcine tokom čitave godine u iznosu od 2,5 milijardi dolara, dok Modernina prognoza iznosi 19,2 milijarde.

Fajzer je saopštio da je isporučio milijardu doza vakcina od decembra. Fajzer i Bajontek imaju proizvodni cilj od oko tri miliona doza ove godine. Dve kompanije dijele troškove i profit 50-50, ističe Rojters.

Američka korporacija i njen nemački partner planiraju sledećeg meseca da testiraju verziju vakcine specijalno dizajniranu za borbu protiv brzoširećeg delta soja, i prvi kontingent je već proizveden, saopštio je Fajzer. Soj koji se lakše prenosi sada čini više od 80 odsto novih slučajeva kovida-19 u SAD, postao je dominantan u mnogim drugim zemljama.

Autor: vijesti.me

#Covid19

#Fajzer

#Vakcina

#profit

#zarada