1943. godine je izbačen prvi Panter

Tenk, top i torpedo su izvađeni iz podruma kuće u gradu Hajkendorf u severnoj Nemačkoj 2015. godine. Nekoliko vojnih vozila i par desetina vojnika i višesatno pažljivo izvlačenje iz podruma iziskivala je ova akcija.

Iako je prošlo 6 godina tužioci i advokati i dalje ne mogu da se dogovore o visini kazne, koja može da bude i 500.000 evra. Optuženi Aksel Hajmken (84) mora da pronađe nov dom za svoju nesvakidašnju kolekciju.

Njegov advokat kaže da je američki muzej zainteresovan da kupi tenk panter, koji se smatra jednim od najboljih tenkova Drugog svjetskog rata. Na saslušanju u Kilu pravnici su pokušali da utvrde da li kolekcija krši nemački Zakon o kontroli naoružanja, kojim se reguliše proizvodnja, prodaja i transport oružja.

Nacistička Njemačka je 1943. godine izbacila na ratište prve pantere.

Panter je prilično dobro oklopljen (posebno spreda), a kosi oklop predstavljao je veliko unapređenje u odnosu na druge nemačke tenkove tog doba. Bio je relativno brz. Kasnije verzije bile su i prilično pouzdane, mada u vojnim krugovima postoji konsenzus oko toga da je tenk i dalje bio prekomplikovan za proizvodnju i popravku.

Dužina cevi i veće punjenje granata omogućavale su projektilima izuzetno veliku brzinu i samim time probojnu moć.

IZVOR: YT / shz.de – Nachrichten aus Schleswig-Holstein

Autor: redportal.rs

#Penzioner

#nacistički tenk

#podrum