U ovom restoranu možete kupiti pljeskavicu 295 dolara i sladoled od 1.000 dolara

Federalne rezerve, uvek u potrazi za znacima inflacije, možda bi želela da navrati na Menhetn Aper Ist Sajd, gde tanjir pomfrit od 200 dolara proširuje definiciju visoke kuhinje.

Restoran Serendipity 3 već polaže svetske rekorde po najskupljim pljeskavicama 295 dolara i sladoledima od 1.000 doalra, pa ako je pitanje "Želite li pomfrit sa tim?" njegov odgovor je odlučno da.

Ginisovi svetski rekordi su overu potvrdili. Od 13. jula pomfrit je zvanično najskuplji na svetu.

- Serendipiti je zaista srećno mesto. Ljudi dolaze ovde da slave, da bi ponekad zaista pobegli od stvarnosti života - rekao je kreativni direktor i kuvar Džo Kalderone.

- Crème de la Crème Pomme Frites počinju kao krompir Čiperbek. Blanširani su - ili opareni - sirćetom i šampanjcem. Zatim se prže na čistoj gusjoj masti, a ne na ulju, i to ne jednom već dva puta, pa su spolja hrskavi, a iznutra mekani.

Posipane jestivim zlatom i začinjene solju od tartufa i uljem od tartufa, poslužuju se na kristalnom tanjiru sa orhidejom, tanko narezanim tartufima i umakom od sira Mornaij. U sosu se takođe pune tartufi, retka sezonska gljiva.

- Tartufi su ovde glavna zvezda - rekao je izvršni šef korporacije Frederik Šon-Kivert.

Kao i mnogi restorani, Serendipiti je bio zatvoren tokom pandemije COVID-19, a Kalderone i Šon-Kivert su smatrali da će pomfrit biti dobar način da najavi povratak. I da radi. Na pomfrit postoji lista čekanja od osam do 10 nedelja.

- Prošla je teška godina i po za sve, a sada se moramo malo zabaviti -rekao je Kalderone.

Autor: redportal.rs

#200 dolara

#Nju Jork

#pomfrit

#restoran