Zamenik rukovodioca Združenog odbora načelnika štabova Oružanih snaga SAD samtra da SAD moraju biti sigurne da su se usredsredile na njih

Kina je dugoročno opasna za Sjedinjene Američke Države, a Rusija – kratkoročno, izjavio je zamenik rukovodioca Združenog odbora načelnika štabova Oružanih snaga SAD general DŽon Hajten.

Glavna opasnost za ovu naciju je, dugoročno posmatrano, Kina, a kratkoročno – Rusija. Moramo da budemo sigurni da smo se usredsredili na njih - rekao je Hajten govoreći u Instititu za nove tehnologije.

On je tako odgovorio na molbu da potvrdi informacije o američkim planovima da završe borbenu misiju u Iraku. Hajten je dodao da neće davati izjave na tu temu, jer, kako kaže, Pentagon samo sprovodi odluke koje se donose u Beloj kući.

Prema njegovim rečima, ono što je viđeno u Avganistanu ili to "kako se sada odvijaju događaji u Iraku" predstavlja "razumevanje da ne smemo da ignorišemo pretnje na Bliskom istoku, već da se sa njima nosimo na drugačiji način".

On predlaže "ostavljanje malog traga, kako bi naše "telo" bilo više usredsređeno na pretnje iz Kine i Rusije". Rusija poslednjih godina ukazuje na neviđene aktivnosti NATO-a kod svojih zapadnih granica, te je Moskva više puta izražavala zabrinutost zbog povećanja broja NATO snaga u Evropi. Alijansa to opravdava "obuzdavanjem ruske agresije".

Autor: redportal.rs

#SAD

#kina

#pretanje

#rusija