To pokazuje studaija objavaljena u Engleskoj

Dve doze vakcine Fajzera ili Astrazeneke gotovo su podjednako efikasne protiv visoko prenosive varijante delta koronavirusa kao i protiv ranije dominantne varijante alfa, pokazala je studija objavljena u sredu.

Zvaničnici kažu da su vakcine visoko efikasne protiv delta soja, koji je sada dominantna u celom svetu, mada je studija ponovila da jedan vakcin nije dovoljan za visoku zaštitu. Studija, objavljena u časopisu  New England Journal of Medicine, potvrđuje nalaze javnog zdravstva Engleske u maju o efikasnosti vakcina protiv COVID-19 koje su napravili Pfizer-BioNTech i Oxford-AstraZeneca, a zasnovane na stvarnim podacima iz sveta.

Studija u sredu otkrila je da su dve doze Fajzer vakcine 88% efikasne u sprečavanju simptomatskih bolesti iz delta varijante, u poređenju sa 93,7% u odnosu na alfa varijantu, uglavnom isto kao što je ranije prijavljeno.

Dve doze vakcine Astrazeneka bila su 67% efikasna protiv delta varijante, u odnosu na 60% prvobitno prijavljenih, i 74,5% efikasnih protiv alfa varijante, u poređenju sa prvobitnom procenom od 66% efikasnosti.

- Samo su skromne razlike u efikasnosti vakcine zabeležene kod delta varijante u poređenju sa alfa varijantom nakon prijema dve doze vakcine - napisali su istraživači Public Health England u studiji.

Podaci iz Izraela procenjuju manju efikasnost Fajzerove vakcine protiv simptomatske bolesti, iako je zaštita od teške bolesti i dalje visoka. PHE je ranije rekao da je prva doza bilo koje vakcine bila oko 33% efikasna protiv simptomatske bolesti do delta varijante.

Kompletna studija objavljena u sredu otkrila je da je jedna doza Fajzer vakcine efikasna 36%, a jedna doza Astra Zenekine vakcine oko 30%.

- Naše otkriće smanjene efikasnosti nakon prve doze podržalo bi napore da se maksimalno poveća unos vakcine sa dve doze među osetljivim grupama u kontekstu cirkulacije delta varijante - rekli su autori studije.

Autor: redportal.rs

#AstraZeneka

#Fajzer

#delta soj

#efikasnost

#vakcine