Žele da spreče energetsku krizu

Japan je ponovo pokrenuo nekoliko elektrana, kao i neke nuklearne koje nisu bile u funkciji dugo, kako bi preventivno sprečili energetsku krizu zbog zahtevnih Olimpijskih igara koje kreću u petak.

Ceo svet trenutno obraća pažnju na Japan kao domaćina Olimpijskih igara kako zbog samih igara tako i zbog velikih problema oko organizacije zbog pandemije.

Prošlog meseca su ponovo pokrenuli reaktore stare 44 godine koji nisu bili u funkciji već deceniju. Japan trenutno ima 9 reaktora, najveći broj od nesreće u Fukušimi koja je prouzrokovala gašenje mnogih reaktora.

Nekoliko termoelektrana je takođe pre zakazanog vremena pokrenuto kako bi bili sigurni da će proizvodnja energije biti dovoljna.

- Nismo zabrinuti za dotok energije tokom leta zbog pokrenutih starih elektrana - rekao je Juri Ito, državni sekretar u energetskom sektoru.

Japan je nakon Fukušime imao periode velikih problema oko dotoka energije ali su polako uvodili obnovljive vidove energije. Ipak, Japan se najviše oslanja na fosilnu energiju pogotovo ugalj i tečni gas.

Mnoge stare termoelektrane su bile ugašene zbog pritiska da se smanji emisija CO2 što je dodatno otežalo distribuciju potrebne energije u Japanu.

Autor: redportal.rs

#Japan

#Nuklearna energija

#Olimpijada