Požar u Oregonu je trenutno najveći u Sjedinjenim Američkim Državama

Požar u Oregonu je trenutno najveći u Sjedinjenim Američkim Državama, a zadimljeno nebo od požara ide čak do Njujorka.

Dim i pepeo od požara u Oregonu visok je i do šest kilometara i zahvatio je 1.596 kvadratnih kilometara. Požari su takođe rasli sa obe strane kalifornijske Sijere Nevade.

U okrugu Alpine, takozvanim kalifornijskim Alpima, požar Tamarak je izazvao evakuaciju nekoliko zajednica i proširio se na 158 kvadratnih kilometara. Požar Diki bio je na više od 163 kvadratnih kilometara i pretio je malim zajednicama u regionu doline Fedr River.

Dim na istočnoj obali podseća na prošlu jesen, kada je više velikih požara koji su goreli u Oregonu u najgoroj sezoni požara u državi poslednjih godina, uticalo na kvalitet vazduha čak nekoliko hiljada kilometara dalje.

Tokom požara je evakuisano najmanje 2.000 domova, a ugroženo oko 5.000. Za sada nema žrtvi, a gusti dim guši područje na kojem se stanovnici i divlje životinje već suočavaju sa višemesečnom sušom i ekstremnim vrućinama. Izuzetno suvi uslovi i toplotni talasi povezani sa klimatskim promenama otežavaju borbu protiv požara.

Klimatske promene uticale su da Zapad bude mnogo topliji i sušniji u poslednjih 30 godina. U utorak su američki zvaničnici najavili zatvaranje svih rekreativnih i javnih pristupa zemljištima kojima upravlja država u istočnom Vašingtonu zbog opasnosti od požara. Zatvaranje će početi u petak i važi za 5.853 kvadratna kilometra zemljišta.

Autor: redportal.rs

#Oregon

#Požar

#SAD

#dim