Kazna za percipirane zločine protiv čovečnosti nad Ujgurima

Senat SAD je izglasao zakon juče, po kome se zabranjuje uvoz svih proizvoda iz kineske provincije Ksinjang. Ovaj potez je samo jedan od poslednjih u nizu kojim Vašington pokušava da kazni Peking za ono što SAD smatraju kao aktuelni proces genocida koji se odvija nad Ujgurima i drugim muslimanima.

Zakon pod imenom Ujgurski akt o sprečavanju prinudnog rada stvara pretpostavku da se svi proizvodi, iz navedene kineske provincije, proizvode uz pomoć prinudnog rada i kao takvi su zakonski nelegalni pod aktom iz 1930. godine (Tariff Act) osim ukliko SAD ne odluče drugačije.

Jednoglasno usvojen, zakon će teret dokazivanja porekla proizvoda prebaciti direktno na proizvođače, tj. uvoznike.

Zakon takođe mora da prođe i Predstavnički dom, pre no što može niti poslan u Belu kuću gde će ga potpisati predsednik.

Republikanski senator Marko Rubio, koji je i predložio zakon zajedno sa demokratom Džefom Merklejem, pozvao je dom da dela brzo:

Nećemo ostati slepi na zločine protiv čovečnosti Kineske komunističke partije, i nećemo dozvoliti korporacijama da mogu da profitiraju slobodno od ovakve užasne prakse. Nijedna američka korporacija ne bi trebala da ima profita od ovakvih maltretiranja i zlostavljanja. Nijedan američki kupac ne bi trebao da kupuje proizvode koji su produkti robovskog rada.

Očekuje se jaka podrška u Predstavničkom domu.

Autor: redportal.rs

#Komunistička partija

#Ksinjang

#SAD

#Senat

#Ujguri

#kina

#novi zakon

#zločin protiv čovečnosti