Najviša temperatura izmerena je 29. juna - iznosila je 49.6 Celzijevih stepeni

Desetine hiljada školjki, zvezdača i puževa doslovno su skuvani za vreme rekordnih vrućina u Kanadi, piše Business Insider. Kris Harli, morski biolog sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, osetio je smrad na plaži Kitsilano u Vankuveru.

Za kanadski CBC rekao je kako je bio zapanjen onim što je pronašao. Britansku Kolumbiju pogodile su rekordno visoke temperature, a najviša temperatura izmerena je 29. juna - iznosila je 49.6 Celzijevih stepeni. Nije jasno kada su školjke uginule. Harli je rekao da većina stradalih vrsta može podnijeti temperature do 30 Celzijusovih stepeni.

IZVOR: YT/Toronto Star 

Stradanje ovih životinja privremeno će uticati na kvalitet vode na tom području. Naime, neke školjke filtriraju more, rekao je Harli. Takođe, rekao je da bi više od milijardu malih obalnih životinja koje žive uz pogođenu obalu Sališkog mora, inače rubnog mora Tihog okeana, moglo umreti.

Temperature u Kanadi bile su toliko ekstremne da su šumski požari stvorili pirokumulunimbuse, oblake koji mogu generisati tornada i munje te tako prouzrokovati požare. Ovo nije prvi put da je toplotni talas izazvao ovakvu situaciju. U Bodega Headu, zalivu na kalifornijskoj obali, toplotni talas 2019. prouzrokovao je najveći pomor dagnji ikad.

Autor: redportal.rs

#more

#pomor

#toplotni talas

#školjke