Iza želje mladih Slovaka da odu u inostranstvo najčešće stoje socio-ekonomski i politički faktori

Gotovo polovina mladih, obrazovanih Slovaka starih između 18 i 29 godina razmišlja da napusti zemlju, pokazalo je novo istraživanje.

Od onih koja želi da napusti Slovačku, 14 odsto želi da ode trajno a 36 odsto razmišlja da ode na neko vreme, pokazalo je istraživanje koje je obavila agencija Fokus za Institut za javne poslove. Najviše mladih koji imaju nameru da napuste Slovačku je među studentima (62%) i gotovo svaki pet student želi da ode zauvek.

Da napuste zemlju najviše žele studenti umetnosti i humanističkih nauka (29%), a slede studenti tehnike (25) i IT studenti (22). Istraživanje je pokazalo da iza želje mladih Slovaka da odu u inostranstvo najčešće stoje socio-ekonomski i politički faktori, poput životnog standarda, nedostatka prilika za zapošljavanje, nedostataka u socijalnom sistemu.

- Migraciju podstiču i disfunkcionalne državne i javne institucije, koje su drugi po važnosti razlog za napuštanje Slovačke - rekao je jedan od autora studije Marian Velšic.

Glavna destinacija za mlade Slovake je Češka, kojoj prednost daje svaki peti ispitanik, preneo je EURAKTIV.sk. Popularne destinacije su i Nemačka, Britanija, Austrija, Španija, SAD, Kanada, Švajcarska, Italija i Danska. U studiji se takođe upozorava na ozbiljne društvene posledice potencijalnog "odliva mozgova".

- Već smo uočili neke negativne trendove, poput manjka kvalifikovane radne snage u različitim sektorima ekonomije i javnih usluga, nedostatka prihoda na socijalnom planu, zaostajanja u oblasti istraživanja i razvoja i obrazovnom sistemu - prenosi Beta.

Autor: redportal.rs

#Mladi

#Slovačka

#obrazovani

#odliv mozgova